Sekiranya anda menggemari pertarungan yang adil dan menyeronokkan, maka paling elok dan sedap bermain dengan belitong ialah menggunakan  peralatan aksi ringan dengan tali utama berkekuatan diantara 10Ib hingga 16Ib.

 

Joran aksi ringan dan jenis parabolik terutama jenis grafit untuk tindak balas cepat paling sesuai digunakan lebih-lebih lagi ketika henjutan si belitong yang cuba melepaskan diri. Kekili yang dipadankan ikut suka anda asalkan berpadanan dengan joran dan saiz tali yang disyorkan.

 

Cara Mudah Untuk Menewaskan Spesies Belitong

 

Saya lebih senang mengunakan perambut tangsi (monofilament) berkekuatan 30Ib hingga 50Ib sepanjang sedepa ke atas dari menggunakan perambut dawai.

 

Rekod secara rasmi tangkapan terberat untuk belitong ialah 39.6kg atau 87Ib pada tahun 1976 di Costa Rica. Mungkinkah di negara kita tiada spesies yang melebihi 20 kg? Atau tangkapan yang keterlaluan dan melebihi dari keperluan menyebabkan ia tidak sempat membesar.

IKLAN

 

Cara Mudah Untuk Menewaskan Spesies Belitong

 

Bagaimanapun catatan rekod yang dipaparkan menunjukan ikan ini boleh ditewaskan dengan tangsi yang halus dan bergantung kepada kepakaran individu tersebut melayan dan mengendalikan peralatan agar tangsi tidak putus di pertengahan jalan.

 

Sekiranya ada pemancing yang dapat mengunakan tangsi 2Ib dan berjaya dengan tangkapan 10kg keatas, saya rasa ia patuh di beri perhatian dan kita perlu mempelajari teknik darinya bagaimana tangsi sekuat tali benang boleh menarik spesies 15 kali lebih kuat.

IKLAN

 

Cara Mudah Untuk Menewaskan Spesies Belitong

 

Sesuai dengan diet utama spesies yang berwarna cantik ini memburu ikan pelagik, jadi umpan terbaik adalah di kalangan ikan-ikan pelagik terutama yang masih hidup. Spesies pelagik yang biasa ditemui di unjam termasuklah selayang, selar, kembong, pelaling, selar kuning,tamban sisik, tamban buru dan juga spesies kecil seperti ikan bilis.

 

IKLAN

Cara Mudah Untuk Menewaskan Spesies Belitong

 

Kehadiran ikan belitong mudah dikesan oleh kebanyakan pemancing kerana tabiatnya yang gemar meloncat ke udara. Jika kena pada masanya, sebarang umpan hidup maupun mati tidak menjadi masalah, belitong nescaya akan meyambar umpan tersebut sebaik saja dilemparkan.

 

Manakala untuk mata kail purata saiz yang disyorkan no 2/0 hingga 4/0 sam ada jenis umpan hidup atau jenis lurus panjang kerana belitong agak rakus menyambar umpan. Mengunakan perambut tangsi membuatkan umpan kelihatan lebih hidup terutama ikan mati apabila dibuai arus. Belaian arus mengolak pemangsa datang menyiasat dan seterusnya meragut ikan ‘hidup’ itu.

 

Cara Mudah Untuk Menewaskan Spesies Belitong

 

Jika menggunakan perambut biasa lakukan pemeriksaan setiap kali anda mendaratkan ikan terutama berdekatan dengan ikatan mata kail dari kesan-kesan calar atau genting. Potong saja bahagian calar jika perlu. Kaedah menunda dan balingan gewang juga mendatangkan kesan positif jika kena masanya.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI