Sebagaimana diketahui, ikan cermin merupakan ikan pelagik yang mendiami kawasan perairan pantai dan luar pesisir, di sepanjang lereng lagun dan terumbu karang. Dengan dengan memiliki mulut agak kecil dan tabiat makan secara menyedut, ikan cermin merupakan merupakan pemangsa kepada ikan kecil dan krustasea.

 

Pancingan dasar merupakan teknik pancingan asas yang banyak dipraktikkan bagi memikat ikan cermin. Lazimnya umpan hirisan ikan dan sotong, dengan penggunaan mata kail agak kecil saiz 9 atau 10 dan teknik perambut apollo adalah kaedah terbaik jika mensasarkan spesimen ini sebagai ikan sasaran utama.

 

Ia biasanya menjadi ikan sasaran apabila ia mengambil umpan yang disasarkan bagi ikan lain. Dan apabila seekor cermin didaratkan, maka peluang untuk mendaratkannya dengan lebih banyak amat cerah kerana ia merupakan ikan yang bergerak secara berkumpulan.

IKLAN

 

Cara Mudah Memancing Ikan Cermin!!

 

IKLAN

Selaku keluarga ikan trevallies, ikan cermin mampu memberikan tentangan yang mengasyikkan sehingga ke permukaan air. Jika mendambakan pertarungan yang lebih mendebarkan, bolehlah ganti peralatan berat seperti kekili elektrik atau multiplier dengan set peralatan yang lebih ringan. Lariannya dalam usaha meloloskan diri dari cangkuk mata kail begitu mempersonakan.

 

Selain teknik pancingan dasar, ikan cermin turut boleh diperdaya melalui teknik jigging. Sama ada melalui teknik jigging perlahan dan jigging ringan, kedua-duanya berjaya menipu spesies ini dengan penggunaan jig kecil 40gm hingga 80gm.

IKLAN

 

Melalui teknik jigging ini juga kebanyakan spesimen yang didaratkan adalah lebih besar berbanding pancingan dasar. Dengan mencangkuk umpan pada assist hooks, peluang untuk memperdaya spesies ikan cermin ini ternyata sangat berkesan.

 

Cara Mudah Memancing Ikan Cermin!!

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI