Jika berlaku kes perambut dan tali utama putus tiba-tiba, tiada kesan tarikan atau ragutan ikan, usah tunggu lagi. Perambut tangsi perlu ditukar dengan jenis dawai. Tidak syak lagi kawasan tersebut dilawati spesies bergigi tajam terutamanya alu-alu.

 

Ada dua jenis perambut dawai yang biasa terdapat di pasaran iaitu jenis jalinan dawai atau sulaman dawai bersalut plastik lembut dan jenis tunggal atau mono keluli tahan karat. Panjang 1 hingga 2 kaki untuk jalinan dawai atau sejengkal untuk jenis mono.

 

Cara Memilih Perambut & Umpan Untuk Menjerat Barracuda

 

IKLAN

Ada satu lagi jenis dawai bersalut plastik lembut yang sudah sedia diikat dengan kili (biasanya berwarna hitam) dijual di pasaran. Jenis ini juga tidak menjadi masalah. Tapi jika ingin mengendap tenggiri pada masa yang sama, jauhkan dari dawai berwarna gelap.

 

Menggunakan perambut jenis jalinan dawai bersalut plastik mudah bersimpul dan cepat menggerutu selepas memperoleh ikan. Paling baik tukar atau potong bahagian menggerutu tersebut kerana ia sukar untuk dibentuk semula.

 

IKLAN

Cara Memilih Perambut & Umpan Untuk Menjerat Barracuda

 

Atas sebab ini saya lebih gemar menggunakan dawai jenis mono (biasanya panjang sejengkal lebih sedikit) dan senang dibentuk semula selepas dapat ikan. Hasilnya persembahan umpan lebih cantik membuatkan ikan pemangsa geram. Kekuatan perambut disyorkan dari 20Ib hingga 50Ib.

IKLAN

 

Umpan tidak menjadi banyak masalah memburu alu-alu. Apa saja ikan, sotong, udang mati boleh digunakan. Atau umpan hidup pilihan saya seperti anak tongkol, kembung, anak seer (panjang 6 inci), anak ikan bersisik seperti kunyit atau gelama. Mata ikut saiz ikan dan umpan sama ada satu, dua atau tiga serangkai.

 

Cara Memilih Perambut & Umpan Untuk Menjerat Barracuda

 

Jika diperhatikan hasil memancing di dasar lebih kecil berbanding di permukaan. Sebab itu ramai yang memilih teknik memancing hanyut (drifting) tanpa pemberat atau mengunakan belon. Ini sesuai untuk umpan hidup yang segar dan keadaan air yang berarus.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI