Cara Memasak Ikan Mahi-Mahi

Buat anda yang tertarik untuk membuat olahan ikan mahi-mahi, di bawah ini akan dipaparkan cara memasak ikan mahi-mahi yang sesuai.

Dengan resepi masakan ikan mahi-mahi yang tepat akan memberikan sajikan ikan laut yang nikmat, lazat, dan penuh gizi. Berikut ini beberapa cara memasaknya.

 

 

Cara Mengukus Ikan Mahi-Mahi

Langkah pertama sebaiknya ikan mahi-mahi dikukus dengan menggunakan daun pisang.

Cara ini akan membuat ikan matang secara perlahan dan sekaligus menjaga agar sari dagingnya tidak rosak selama dimasak. Caranya, daun pisang sebaiknya direndam sekitar 2 menit agar lebih lembut lalu didihkan sekitar 30 saat.

 

Setelah itu potong ikan mahi-mahi dengan hati-hati menjadi beberapa bahagian sesuai selera. Ketika memotong sebaiknya sambil ditekan perlahan agar filletnya tidak hancur. Setelah itu bungkus potongan ikan mahi-mahi dengan daun pisang dan kukus.

 

IKLAN

Setelah itu sejukkan potongan daging ikan mahi-mahi lalu letakkan dalam piring dan masukkan peti sejuk sekitar 30 minit. Saat didinginkan anda boleh menuangkan sari lemon

atau limau nipis, garam, lada, atau rempah untuk menghilangkan bau hanyirnya. Setelah itu daging mahi-mahi siap dimasak dengan pelbagai resepi yang dihajati.

 

 

Resepi Steak Mahi-Mahi

Olahan dengan resep steak mahi-mahi ini akan memberikan sajian yang sangat lazat. Berikut ini cara memasaknya.

 

Bahan keperluan:

IKLAN

Ikan mahi-mahi secukupnya

Mentega secukupnya

french fries secukupnya

Sebiji cili hijau

Sebiji tomato

Daun salad secukupnya

Daun bawang secukupnya

IKLAN

Minyak zaiton secukupnya

Minyak ikan secukupnya

Limau nipis secukupnya

 

 

Cara penyediaan:

Campurkan semua bahan salad seperti daun salad, tomato, cili hijau

Kemudian tambahkan minyak zaiton dan minyak ikan.

Panaskan teflon yang telah dituang marjerin setelah itu tumis ikan mahi-mahi dengan menambahkan sedikit perahan limau nipis.

Tunggu beberapa minit hingga daging matang.

Setelah matang pindahkan ke pinggan dan tuangkan salad di atas ikan. Boleh juga salad dituang dalam mangkuk lain lalu sajikan.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI