Bagi pemancing dari atas batu tebing pulau, tangkapan boleh disimpan dengan meletakkan ia ke dalam bekas jaring yang direndam dalam kolam batu berair. Tangkapan kemudiannya boleh dibersihkan sebelum pulang.

 

Kolam batu yang terlindung lebih baik dari yang terdedah dek panas matahari. Jika tiada lindungan semulajadi, ia boleh dilakukan dengan cantuman tuala, beg, kayu atau lebihan joran. Atau sekurang-kurangnya lindungkan ikan dengan tuala basah dan sentiasa disegarkan dengan air laut yang sejuk dan bersih.

 

IKLAN

Pemancing pantai pula boleh menyimpan tangkapannya dari terikan matahari dengan cara menggali lubang pada pasir pantai yang basah. Kemudian, kambus tangkapan itu sehingga waktu pulang.

 

 

IKLAN

Apa pun cara yang anda pilih, buatlah usahasama untuk mematikan dan menyiang ikan sebaik sahaja ia dipancing. Seterusnya cari tempat sesuai untuk menyimpan ikan itu selembap dan sesejuk yang mungkin. Jika dibiarkan ikan berjemur, rosaklah hidangan yang berpotensi keenakannya.

 

IKLAN

Pemancing yang menggunakan bot sememangnya tiada alasan untuk membawa peti simpanan ikan dengan kuantiti ais berpatutan. Disamping itu, peti ini juga boleh menyimpan air minuman sejuk, makanan segar dan umpan.

 

Cara Alternatif Simpan Ikan Semasa Mancing!!

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI