Sudah lama tidak menjengah ke Matu Daro, baru-baru ini saya berkesempatan berkunjung lagi ke sana, dengan misi untuk melihat adakah spot snakehead terutamanya bujuk (channa lucius) paling mencakup di negeri sarawak masih berbisa atau sebaliknya.

 

Ditemani rakan Lai Malie dan Zafri dari Mukah Anglers Grup (MAG), kami bertiga menaiki kereta dari bandar Mukah ke Matu Daro. Dengan jarak hampir 100 km, perjalanan berkereta mengambil masa kurang dari sejam. Mujur hari tersebut kenderaan tidak banyak, jadi tidaklah perlu kereta beratur panjang menaiki feri untuk melintasi Batang Igan.

 

Buru 3 Spesies Snakehead Utama Sarawak

 

Sepanjang perjalanan ke Matu Daro, terlalu banyak spot spesies snakehead berpotensi di kiri dan kanan bahu jalan. Bak kata Lai Malie, semuanya boleh dicuba. Terpulang nak berhenti di mana. Tak perlu menjengah ke ceruk yang dalam-dalam, sekadar di pinggir jalan raya pun boleh dapat saiz memuaskan.

 

Cuma istimewanya lagi, katanya lagi, hanya di Matu-Daro sahaja terdapat 3 spesies snakehead berbeza iaitu bujuk (Channa lucius), haruan (Channa striatus) dan runtu (Channa baramensis) mendiami lubuk yang sama, yang tidak ada di daerah lain di Sarawak. Jika ada pun satu @ dua spesies sahaja di satu-satu lubuk.

 

Jam 9 pagi, kami tiba di Matu Daro. Sebaik tiba, kami bertiga masing-masing menyiapkan set pancing. Tanpa membuang masa, kami terus sahaja casting sebaik kereta diletakkan di bahu jalan sambil emergency signal dihidupkan.

 

IKLAN

Buru 3 Spesies Snakehead Utama Sarawak

 

Di lubuk pertama, lontaran jump frog melewati kawasan terbuka yang airnya hitam (air tanah gambut) terus disergap oleh si pemangsa, tetapi rabut. Ini sudah baik kata saya, beberapa kali melontar lagi, akhirnya saya berjaya mendapat strike, hasilnya haruan.

 

Di seberang jalan, Lai Malie dan Zafri, masing-masing juga berjaya memperoleh haruan dan juga bujuk. Ini sudah bagus, cuma saya sahaja yang belum dapat sang bujuk lagi. Akhirnya sebaik sahaja saya berjalan kaki menukar spot, saya memperoleh sang bujuk pertama.

 

Untuk memperoleh bujuk, saya mengikut saranan mereka agar jump frog perlu dilontar serapat mungkin dengan reba kayu. Kerana di situlah bujuk berdiam diri, tidak seperti haruan yang boleh diperolehi di pinggir tebing atau celah rumpai.

 

Buru 3 Spesies Snakehead Utama Sarawak

IKLAN

 

Kami tidak menunggu lama di sesuatu spot, kerana terdapat banyak lubuk yang perlu di terjah. Kami memperuntukkan kira-kira 10 minit untuk menunggu. Sekiranya kurang sambaran atau saiz yang sama kami akan berpindah.

 

Setiap lontaran yang dibuat, jantung saya pasti berdebar, kerana deburan kuat terutama sang bujuk besar pasti akan menghentam jump frog yang saya lontarkan.

 

Mengapa spesies ini cukup banyak di daerah ini dan tidak di tempat lain. Dua kali saya bertandang ke sini, saya dapat merumuskan beberapa faktor. Yang pertama, spesies snakehead ini hidup dengan bebas tanpa sebarang tekanan daripada pemancing. Walaupun terdapat geng caster yang semakin berkembang di sini, tetapi spesies ini bukanlah dijadikan sebagai hidangan.

 

Buru 3 Spesies Snakehead Utama Sarawak

IKLAN

 

Oleh sebab Matu Daro berhampiran laut, masyarakat yang majoritinya kaum Melanau di sini lebih terarah kepada ikan laut. Ia juga antara sebab mengapa grup memancing yang ada di sini lebih gemar kepada pancingan muara dan jigging.

 

Faktor keduanya adalah faktor persekitaran di mana muka buminya yang lembap dan luas, berpaya, bersaliran baik dan tanah gambut (air hitam) antara sebab mengapa ikan tumbesarannya sihat.

 

Selain itu, daerah Matu Daro serta kawasan lain seperti Dalat, Oya dan Mukah adalah kawasan tanaman padi tradisional dan penanaman pokok sagu. Jadi tidak hairanlah ia habitat terbaik untuk spesies-spesies ini membiak dengan baik, bertubuh sihat lagi montok dan warna yang cukup menarik.

 

Buru 3 Spesies Snakehead Utama Sarawak

 

Lewat petang kami menamatkan trip. Rupa-rupanya kami memperoleh lebih 30 ekor strike setiap orang terutama bujuk yang paling banyak diikuti haruan. Runtu pula agak menyepi kali ini dengan hanya kurang dari 5 ekor sahaja. Kesemua tangkapan di lepaskan kembali ke habitat asal. Sememangnya bujuk Matu Daro memang ohsem la!!!

 

Buru 3 Spesies Snakehead Utama Sarawak

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI