IKLAN

 

Tau ke makna kumpau? Kumpau merupakan musuh utama pemancing. Tidak kira jenis pancingan apa, ia tidak lepas lari dari bayangan kumpau. Untuk kali ini, kami kupas punca yang boleh menyebabkan kumpau dalam teknik pancingan atau casting.

 

Set pancing yang betul

Peralatan pancing yang tepat adalah penting untuk memastikan ikan sasaran lebih mudah dinaikkan. jika mengilat di kawasan yang mempunyai banyak reba, set pancing yang lebih kuat diperlukan. Jika mengilat ikan yang kurang kuat tetapi cepat culas seperti PB, set pancing yang lebih halus diperlukan untuk memastikan ikan tidak mudah kenal umpan tiruan yang digunakan.

 

Peralatan sesuai juga bermaksud ia sesuai dengan gewang yang digunakan. Gewang yang lebih berat tidak sesuai dipadankan dengan set yang kecil dan begitu juga sebaliknya. Ketepatan dan jarak lontaran juga dipengaruhi oleh set mengilat yang digunakan, jadi perlulah menggunakan peralatan yang sesuai.

 

Buat Perkara Ini Kalau Tak Nak Kumpau

 

Kenal pasti lubuk

Spot mengilat juga dikenali sebagai lubuk di satu-satu tempat. Jika di empangan, kawasan anak sungai yang keluar ke arah empangan, teluk-teluk yang mempunyai anak air serta di kawasan berstruktur seperti reba kayu adalah lubuk yang perlu diambil perhatian.

IKLAN

Casting tanpa arah tujuan di empangan yang luas, memang agak sukar untuk mendapatkan sambaran dan ia memenatkan. Lubuk perlulah dikenalpasti sebelum mengilat di satu-satu tempat. Adalah lebih baik menggunakan guide pancing yang berpengalaman dengan tempat tersebut untuk memudahkan lagi pencarian ikan buruan.

 

Buat Perkara Ini Kalau Tak Nak Kumpau

 

Masa yang tepat

Mengilat tidak bermakna anda boleh memancing sepanjang hari. Awal pagi dan lewat petang biasanya adalah waktu sesuai untuk mengilat sebarau dan waktu matahari sudah mula naik pula adalah masa toman menimbul ketika di tasik.

Jika di muara perhatikan juga air pasang surut. Apabila keadaan sungai berarus ikan lebih aktif dan mudah untuk memujuknya berbanding ketika air surut atau tidak bergerak langsung.

IKLAN

Musim hujan atau kemarau juga memberikan keputusan berbeza bergantung kepada jenis ikan yang disasarkan. Sebarau lebih mudah didapati ketika musim hujan dan air tasik sedikit keruh, manakala jika mengilat tembaring atau blackbass di delta sungai, musim kemarau pula adalah waktu terbaik.

Cuaca ketika memancing juga perlu diperhatikan. Biasanya ketika hari mahu hujan iaitu tekanan barometer menjadi rendah, ikan kurang aktif dan jarang berkeliaran mencari makanan. Waktu selepas hujan adalah waktu terbaik untuk memancing di kebanyakan tempat.

 

Buat Perkara Ini Kalau Tak Nak Kumpau

 

Pemilihan gewang

Perkara paling utama untuk memikat ikan dengan gewang ialah gewang yang mampu menipu ikan tersebut. Gewang yang mampu meniru aksi atau renangan ikan yang menjadi buruan ikan sasaran adalah paling sesuai digunakan. Ia bergantung juga bergantung kepada warna serta saiz gewang yang paling sepadan.

Untuk memilih gewang yang sesuai, pemancing perlulah mengambil kira jenis ikan yang disasarkan dan juga lokasi pancingan. Gewang yang berbeza kedalaman memainkan peranan ketika mengilat kerana ikan berada di paras yang berbeza mengikut lokasi.

Ikan yang menimbul di tengah tasik lazimnya lebih gemarkan gewang yang mampu menyelam lebih dalam.

 

Buat Perkara Ini Kalau Tak Nak Kumpau

 

Ketepatan balingan

Ketika mengilat, lontaran gewang adalah kunci utama gewang mendapat perhatian ikan. Lontaran perlulah tepat dan sampai ke kawasan serangan ikan.

Lontaran yang kesasar dan tidak sampai akan menyebabkan ikan tidak sempat membuat sambaran ataupun tidak menyedari kehadiran gewang.

Ini lebih penting jika memancing dari tebing yang luas. Ikan ada kalanya duduk jauh sedikit dari tebing dan memaksa pemancing melontar dengan jauh untuk sampai ke kawasan ia bermain.