Satu komplot casting yang dianggap paling ramai disertai oleh ahli MAG dan rakan lain telah berlangsung di sebuah tasik buatan manusia milik Mukah Power Generation (MPG).

 

Bila Kaki Casting Sarawak Berkomplot

 

Tiba hari yang dinantikan, seawal jam 6 pagi, saya telah terpacak di depan gate waterpump MPG seperti mana yang telah dijanjikan. Memandangkan masih awal dan belum ada ahli komplot yang sampai, saya telah mencapai set ringan untuk mengilat bulan di sebuah tali air bersebelahan dengan tempat kereta saya parking. Beberapa sambaran diterima dari bulan, tetapi rabut.

 

Setelah menukar gewang ke Rapala Ultra Light Minnow 4cm FireTiger, seekor ikan bulan dapat didaratkan. Selepas mengambil gambar, ikan tersebut berjaya dilepaskan semula dengan selamat ke habitat asalnya.

 

Bila Kaki Casting Sarawak Berkomplot

 

Rombongan ini tiba disertai oleh beberapa orang rakan caster dari Bintulu. Setelah bersalaman dan berkenalan, kami pun terus mencapai joran yang telah tersedia untuk mengilat sang bulan yang makin galak bermain air sementara menunggu rakan caster dari Kuching dan Sibu datang.

 

Setelah sebilangan besar para ahli komplot pada hari tersebut hadir, maka sedikit penerangan telah saya buat berkenaan komplot pada hari tersebut. Ahli komplot seramai lebih 20 orang telah bergerak dalam 3 kumpulan kecil ke spot mengilat yang telah dikenal pasti.

 

Bila Kaki Casting Sarawak Berkomplot

 

IKLAN

Kumpulan pertama yang terdiri daripada River Barra, AdieZul, Sanip Noh, Uncle ‘Burn’, Frank Joseph dan beberapa orang lagi memilih spot Culvert. Acara mengilat dilakukan secara ‘landbase’ sahaja. Manakala Pak Anjang menghantar kumpulan saya ke spot Tanjung.

 

Tidak menunggu lama, Adie Zul yang beberapa kali sudah membuat kunjungan ke sini, mendapat lesen pertama MJ beliau. Begitu juga dengan saudara Sanip Noh dan River Barra yang mana masing-masing berjaya mendaratkan beberapa ekor ikan seperti tetanda, MJ, GT juvenil dan kitang.

 

Kumpulan yang memilih spot Tanjung juga mendapat banyak strike pada pagi tersebut. Paling menarik, beberapa GT juvenil menggunakan set ringan yang digunakan kebanyakannya oleh kami. Memang syok melihat rod melentur dengan lentik.

 

Bila Kaki Casting Sarawak Berkomplot

 

Penggunaan micro jig betul-betul berkesan tatkala gewang replika ikan konvensional kurang mendapat sambutan. Jig saya lontar seperti biasa dan karauan dibuat baik secara laju, henjutan dan stop & go memang menjadi pada hari tersebut.

 

Terubuk Sarawak yang datang nun jauh dari Kuching pun tidak kurang hebatnya pada hari tersebut. Berkat kerajinan dan ketekunan beliau mengilat dan sedikit trekking di tebing berbatu, beliau juga berjaya mendaratkan beberapa ekor MJ dan tetanda.

IKLAN

 

Bila Kaki Casting Sarawak Berkomplot

 

Manakala kumpulan Pak Anjang telah memilih spot Batu Hampar yang berada betul-betul sebelah seberang spot Tanjung tempat kumpulan saya. Suara yang sayup-sayup kedengaran dengan sorak gembira memberikan tanda yang kumpulan mereka juga berjaya mendaratkan ikan buruan.

 

Oleh kerana keasyikan mengilat, tak terasa pula jam sudah menunjukkan ke angka 2 petang. Semua ahli komplot ternyata berpuas hati dengan sesi pagi tersebut. Tidak kurang juga rungutan daripada ahli komplot yang gagal mendaratkan apa-apa tangkapan, meskipun mendapat beberapa sambaran.

 

Bila Kaki Casting Sarawak Berkomplot

 

Ahli komplot yang sudah letih memerlukan rehat untuk sesi seterusnya petang tersebut. Ahli komplot segera bergerak ke bandar Mukah untuk makan tengah hari dan membuat kunjungan ke kedai pancing.

 

IKLAN

Namun begitu, kumpulan Pak Anjang yang terpaksa balik awal pada petang tersebut, masih meneruskan acara mengilat hingga ke jam 4 petang sebelum berangkat ke Sibu.

 

Komplot pada hari tersebut terpaksa ditamatkan awal kerana keadaan air yang sudah mula surut besar. Ahli komplot mencuba pula di sebuah muara sungai yang bersambung dengan Tasik MPG, namun gagal mendatangkan sebarang hasil.

 

Bila Kaki Casting Sarawak Berkomplot

 

Setelah hampir sejam mencuba, ahli komplot kembali semula ke Tasik MPG untuk merancang aktiviti yang seterusnya. Lewat petang, keputusan telah dibuat oleh pengilat-pengilat dari Bintulu untuk kembali lagi pada keesokan harinya yang rupa-rupanya telah pun menempah hotel di bandar Mukah untuk bermalam.

 

Hari kedua

 

Awal-awal lagi saya telah menempah sebuah bot yang mampu memuatkan lima orang pengilat untuk satu-satu masa. Untuk sesi pagi ini saya tidak dapat menyertainya kerana komitmen kerja. Namun begitu saya mengikuti perkembangan sesi pagi tersebut dengan SMS dan panggilan beracun daripada AdieZul.

 

Bila Kaki Casting Sarawak Berkomplot

 

Selesai urusan kerja, petang berkenaan saya kembali ke MPG untuk menemui geng Bintulu. Komplot pada hari kedua ini berakhir juga setelah semua pengilat berpuas hati dengan hasil tangkapan masing-masing. Sebelum berangkat pulang, kami sempat juga menjamu selera sekali lagi di bandar Mukah.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI