Bagi kaki pancing, Taman Negeri Royal Belum di Perak dikenali sebagai lokasi memancing popular. Hakikatnya banyak lagi tempat menarik di sini.

 

Santuari Ikan Royal Belum

 

Projek terbaru yang telah dihasilkan oleh penduduk orang asli di Kampung Sungai Tiang. Antara jenis ikan yang terdapat di santuari ini adalah ikan kelah dan tengas. Projek ini diadakan adalah untuk membantu kesinambungan spesies ikan asli di Negeri Perak

Selain itu, projek ternakan ikan ini juga berpotensi menjadi sebagai pusat pembelajaran dimana terdapat spesies-spesies ternakan dan pertanian yang agak asing di persekitarannya.

 

Kenapa Korang Kena Terjah Taman Negeri Royal Belum

 

Perkampungan Orang Asli Jahai

 

Orang Asli Jahai, adalah masyarakat peribumi yang mendiami kawasan persekitaran Royal Belum dan daerah Hulu Perak yang lain. Bahkan suku Jahai juga terdapat di sekitar daerah Jeli, Kelantan.

 

Ia terletak tidak jauh dari Kem Pelancongan Sungai Tiang dan tujuan ia dibina bertujuan untuk memperkenalkan dengan lebih dekat lagi kehidupan Orang Asli Jahai kepada pengunjung dan para pelancong.

 

Kenapa Korang Kena Terjah Taman Negeri Royal Belum

IKLAN

 

Perkampungan ini telah ditenggelami banjir besar pada musim tengkujuh lalu dan dibina semula oleh pihak Koridor Utara Malaysia (NCIA).

 

Kem Pelancongan Sungai Tiang Sungai Tiang, antara kem pelancongan yang sering menjadi pilihan bagi pengunjung yang ingin menikmati suasana dan pemandangan panorama hutan hujan tropika yang berusia lebih 130 juta tahun.

 

Di sini terdapat pelbagai kemudahan disediakan antaranya chalet, tapak perkhemahan, surau, bilik air yang lengkap dan generator pada waktu malam.

 

Kenapa Korang Kena Terjah Taman Negeri Royal Belum

 

Sebuah pejabat renjer PTNP turut ditempatkan di sini. Bagi kaki pancing, campsite Sungai Tiang antara yang sering menjadi pilihan sekiranya mengambil pakej boating memancing di sekitar Sungai Tiang.

 

IKLAN

Sira Sungai Papan

 

Selain Kem Sungai Tiang, di Sungai Papan juga terdapat sebuah kem yang kini telah dinaik taraf. Tiada lagi nama Teratak Kijang merujuk kepada teratak lama yang pernah penulis kunjungi dahulu.

Di sini, terdapat dua buah jambatan gantung dibina bagi menghubungkan dengan daratan berhadapan Kem Sungai Papan.

 

Kenapa Korang Kena Terjah Taman Negeri Royal Belum

 

Bagi yang belum mengetahui, tidak jauh dari jambatan gantung ini di sini terdapat sira atau batu mineral yang kerap dikunjungi oleh binatang liar seperti rusa, kijang, kancil dan haiwan lain.

 

Batuan yang mengandungi mineral berkhasiat akan dijilat oleh binatang-binatang ini bertujuan untuk kesihatan. Tidak dibenarkan berkunjung ke sini tanpa pengawasan pihak renjer bagi tujuan keselamatan.

IKLAN

 

Air Terjun Kooi

 

Tidak jauh dari Kem Pelancongan Sungai Tiang, terdapat air terjun yang tidak kurang hebatnya. Untuk sampai ke sini, perlu berjalan kaki merentas denai sekitar 15 minit.

 

Kenapa Korang Kena Terjah Taman Negeri Royal Belum

 

Sebelum sampai, pengunjung bakal mengenal nama pokok-pokok yang melatari sisi kiri dan kanan denai. Air Terjun Kooi, tingginya sekitar 40meter, yang mana pengunjung akan dihujani tempias air dan deruan angin yang terbentuk dari ketinggiannya.

 

Untuk merasai kesejukan air ini, jangan lepaskan peluang untuk mandi di bawahnya. Bagi yang teruja untuk melihat bunga rafflesia atau pakma Royal Belum, tidak jauh dari air terjun ini, adalah lokasinya.

 

Kenapa Korang Kena Terjah Taman Negeri Royal Belum

 

Anda perlu mendaki sekitar 10-15 minit lagi dan jika bernasib baik ketika kunjungan anda, pasti boleh melihat sendiri bunga terbesar di dunia ini ketika sedang kembang.

 

Di Royal Belum, terdapat tiga spesies bunga rafflesia iaitu, Rafflesia kerrii, Rafflesia cantleyi dan Rafflesia azlanii yang dinamakan sempena nama Sultan Perak, Sultan Azlan Shah.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI