Cuti umum jatuh pada hujung minggu, dimanfaatkan sepenuhnya oleh beberapa orang kakitangan daripada unit inspektorat pejabat kesihatan daerah (PKD) Jerantut, Pahang ke Tasik Kenyir. Majoriti daripada mereka belum pernah menjejakkan lagi ke tasik buatan manusia terbesar di rantau Asia Tenggara ini.

 

Bila Geng KKM Beriadah Ke Tasik Kenyir

 

Walaupun berhasrat mengunjungi pada musim monsun nanti, ia terpaksa dilakukan lebih awal, kerana rata-rata daripada mereka bakal dibekukan cuti apabila tibanya musim hujan/banjir hujung tahun nanti. Meskipun begitu, mereka tetap teruja berkunjung ke sini.

 

Malah bila sahaja boathouse TKP 51 mula meninggalkan pengkalan, masing-masing segera menyiapkan kelengkapan set memancing masing-masing. Walaupun ada yang mengantuk dek kerana jauh memandu, ia langsung tidak dihiraukan sebaliknya leka menikmati panorama persekitaran tasik.

 

Bila Geng KKM Beriadah Ke Tasik Kenyir

IKLAN

 

Lokasi boathouse untuk dipakir adalah di Berua, berhampiran Air Terjun Lata Berua. Deruan air terjun serta angin sejuk yang terhasil bagaikan aircond semula jadi yang tidak boleh dikontrol, nyaman selesa dan amat sejuk bila menjelang pada malam hari.

 

Menurut salah seorang peserta, Firdaus Mamat, lawatan ke Tasik Kenyir ini dirancang sejak pertengahan tahun ini, di mana selepas mereka berjaya mengumpulkan rakan-rakan yang kaki pancing dari PKD Jerantut ke sini.

 

Bila Geng KKM Beriadah Ke Tasik Kenyir

 

IKLAN

“Selain tujuan memancing, kunjungan kami ke sini juga untuk melihat sendiri persekitaran Tasik Kenyir. Selain itu juga boleh juga menenangkan seketika fikiran dek kesibukan kerja,” katanya.

 

Mensasarkan teknik pancingan bottom dan casting, pelbagai jenis umpan telah dibawa seperti kelapa sawit, cacing dan juga akan keli. Manakala umpan anak ikan dicari oleh krew boathouse.

 

Bila Geng KKM Beriadah Ke Tasik Kenyir

 

IKLAN

Sepanjang 3 hari 2 malam berada di sini, pelbagai jenis ikan berjaya dinaikkan. Spesies baung paling mendominasi hasil tangkapan selain ikan lain seperti belida, toman, temperas, lampam dan tilan. Acara membottom lebih rancak pada sebelah malamnya berbanding siang.

 

Pada malam pertama dan kedua, strike yang diterima cukup kasar, lima kali set pancing diuji dengan ikan misteri yang melarikan umpan ikan hidup dan mati tanpa dapat dikontrol walaupun drag telah dikunci rapat. Ada yang terputus, sangkut dan juga klip/swivel standard terkopak (mata kail diikat terus pada swivel).

 

Bila Geng KKM Beriadah Ke Tasik Kenyir

 

Agak terkedu juga geng PKD Jerantut apabila gagal menaikkan spesies yang dipercayai siakap mega ataupun toman besar yang berada di persekitaran Air Terjun Berua sebagai lubuk mencari anak-anak ikan.

 

Rata-rata peserta amat teruja dengan kunjungan kali pertama ke sini dan berhasrat untuk berkunjung lagi pada tahun hadapan untuk trip trekking pula. Berikut gambar-gambar menarik trip geng PKD Jerantut sepanjang 3H 2M berada di sini.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI