30 tahun dahulu, Tasik Kenyir merupakan destinasi memancing nombor satu negara dan boleh dianggap sebagai syurga memancing.

 

Sebut saja ikan sungai pegunungan yang anda ingin pancing dari kelah, tengas, sebarau, toman atau kelisa… semuanya boleh dicari dan peluang untuk anda pulang dengan tangan teramatlah rendah. Hari ini, cukup banyak grup memancing yang memasuki sungai-sungai di Tasik Kenyir pulang dengan tangan kosong.

 

Jangan kata kelah, tengas atau sebarau… malah untuk mencari lampam bagi menjadikan umpan toman sekalipun hampir tidak kesampaian.

 

Betul Ke Tasik Kenyir Sudah Ketandusan Ikan?

 

Apa sebenarnya yang berlaku di Tasik Kenyir dan ke mana semua ikan-ikan ini menghilang? Kita bukan nak menuduh siapa-siapa tetapi sebagai pemancing, adakah kita turut sama menjadi penyumbang kepada kemerosoton sumber di Tasik Kenyir dengan tangkapan berlebihan?

 

“Ikan bukanlah dah pupus cuma berkurang je. Baru-baru ini saya ada juga pemancing duk up status susun-susun ikan sebarau pelbagai saiz hasil casting tanpa segan silu. Kalau dulu dah lama kena kecam. Bila cerita pasal conservation atau ikan pupus terus tunding jari salahkan geng-geng jaring. Tapau tu tak salah… size limit, bag limit dan selected harvest tu kan ciri-ciri tapau jugak.”

 • Kapten Lisut

 

Betul Ke Tasik Kenyir Sudah Ketandusan Ikan?

IKLAN

 

“Ikan di tasik sekarang bermusim. Jadi pandai-pandailah cari masa yang sesuai. Memang keadaan ikan di tasik jauh berkurangan berbanding dulu. Keadaan ini berlaku setelah wujudnya siakap di Tasik Kenyir. Ditambah pula dengan nelayan tasik semakin ramai.”

 • Meli Kenyir

 

“Bagi saya sebagai anak jati Tasik Kenyir banyak perkara yang boleh menjadi punca. Antaranya melibatkan pihak atasan, tiada amalan catch and release, aktiviti pukat oleh yang tidak bertanggungjawab oleh sesetengah pihak dan banyak lagi. Tak mustahil dalam tempoh beberapa tahun akan datang, Tasik Kenyir hanya tinggal sejarah saja.”

 • Ashraff Azahar

 

Betul Ke Tasik Kenyir Sudah Ketandusan Ikan?

 

“Tiada kawalan rapi dan penguatkuasaan. Nama je taman negara tapi dalam kawasan taman negara tu jugak orang bebas memburu atau memancing untuk tujuan komersial. Dulu tak kira musim sebarau merata-rata tapi sekarang kumpau yang merata-rata. Tak tahu kenapa teruk sangat pengurusan Tasik Kenyir sekarang?”

 • Xazi Roslan

 

IKLAN

“Terlalu banyak aktiviti menjaring ikan tanpa kawalan. Sepatutnya ditetapkan musim menangkap ikan sama seperti memburu rusa dan kijang.Barulah ikan dapat membiak dengan bebas.”

 • Zainuddin Ibrahim

 

Betul Ke Tasik Kenyir Sudah Ketandusan Ikan?

 

“Pernah memancing di sana dan melihat sendiri tekong bot yang cari kelah dan seludup jual keluar. Boathouse mana biarlah rahsia. Kalau berterus terang nanti jawabnya kena blacklist terus dari masuk Kenyir.”

 • Faizal Sudin

 

“Mana nak ada ikan kalau asyik menjaring. Dan kerajaan pulak kenalah lepaskan benih ikan banyak-banyak. Sungai Pahang walaupun banyak nelayan menjaring tetapi hulu sungainya masih terkawal. Ini semua hulu sungai kat Tasik Kenyir dah hancur.”

 • Sylo Abni

 

IKLAN

Betul Ke Tasik Kenyir Sudah Ketandusan Ikan?

 

“Tak ada saiz limit ikan apa yang patut ditapau. Kecik besar semua angkut tak sempat ikan tu nak bertelur atau membesar. Lama memang habis la ikan.”

 • Ewan Speedcast

 

“Hehehe… status tanah di Tasik Kenyir milik kerajaan atau rezab tanah simpanan lagi ke? Aku tanya ni pasal hari tu terkantoi masa tolong kemas dokumen seorang VIP ni, ada dokumen penjualan tanah di Tasik Kenyir. Main juta tu… sorry la lari topik sikit.”

 • Ahmad Darmawulan

 

Betul Ke Tasik Kenyir Sudah Ketandusan Ikan?

 

“Spesies ikan buruan dah berkurangan dek sifat kerakusan manusia… habis cucu cicit ikan dibedal. Salah kerajaan juga… kenapa perlu dibuat empangan? Kalau takde empangan tentu akses nak ke hulu sungai tempat ikan bertelur tu susah nak sampai.”

 • Ahmad Zainuddin

 

“Siakap banyak dah kat dalam tu… saiz mega-mega pulak tu. Mana la kelah,  tengas, sebarau nak membiak. Sekarang ni barulah nampak kelibat toman. Dulu masa siakap tengah banyak memang susah gila nak jumpa toman.”

 • Long Yndfamily

 

Betul Ke Tasik Kenyir Sudah Ketandusan Ikan?

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI