Ramai yang kurang faham penggunaan teknik `long exposure’ ketika mempelbagaikan teknik pengambilan gambar. Teknik ini bermaksud teknik khusus membuka shutter kamera dalam satu jangka masa yang lama. Ia akan menyerap masuk lebihan cahaya sehingga shutter tertutup. Ia dapat mengumpulkan detail hingga mampu menghasilkan efek yang luar biasa.

 

Teknik long exposure amat sesuai digunakan sewaktu persekitaran yang gelap terutamanya pada waktu malam. Ia menjadi lebih jelas sekiranya anda bermain dengan cahaya, gambar dan suasana yang sesuai untuk anda rakan seperti pergerakan lalu lintas di jalan raya, taman-taman hiburan seperti fun fare, light trail, pergerakan air sungai dan sebagainya.

 

Begini Caranya Nak Ambil Gambar Tahap Masta

 

Memotret teknik light trail

 

Tentukan objek yang akan dijadikan foreground, background, framing yang akan dimasukkan ke frame foto anda nanti. Tidak ada kamera khusus untuk mempraktikkan light trail atau lampu-lampu kenderaan pada waktu malam. Dalam gambar yang dirakam, persekitaran hendaklah dalam keadaan pegun dan hanya cahaya sahaja yang bergerak.

 

Prinsip memotret light trail atau mengambil gambar kenderaan pada malam hari ialah dengan menggunakan shutter speed perlahan. Ini adalah kerana ia digunakan untuk merakam alur cahaya yang dihasilkan lampu kenderaan yang sedang bergerak. Anda juga boleh menggunakan ISO rendah untuk mendapatkan foto yang tajam dan mengurangkan efek noise. Bermainlah dengan setingan aperture untuk mendapatkan Depth of Field atau ruang tajam yang diinginkan.

 

Begini Caranya Nak Ambil Gambar Tahap Masta

 

Antara aksesori yang diperlukan adalah tripod, filter ND untuk melihat perbezaan cahaya terang dan gelap, lens hood untuk mengurangi/menghindari flare yang berasal dari cahaya di sekitar kamera. Gunakan kabel release atau remote shutter bagi mengurangkan gegar atau kamera bergoyang pada saat gambar dirakamkan. Selain itu, anda juga boleh gunakan set timer pada kamera.

IKLAN

 

Tips memotret light trail

 

Waktu – Masa yang sesuai untuk memotret lampu-lampu kenderaan adalah di malam hari. Namun kita boleh mencubanya pada waktu senja atau pada saat langit masih memiliki cahaya yang berwarna jingga.

 

Begini Caranya Nak Ambil Gambar Tahap Masta

 

Lokasi – Kebiasaannya lokasi ideal merakam foto light trail adalah di kawasan tinggi seperti di atas jambatan, bangunan atau berada di sisi jalan.

 

Komposisi – Berlaku untuk semua foto dan ia adalah penting. Light trail perlu memiliki poin of interest. Gunakan teknik Rule of Thirds untuk mendapatkan foto light trail / lampu kenderaan yang menarik.

IKLAN

 

Kreatif – Gunakan imiginasi dan kreativiti anda. Potretlah dari pelbagai posisi untuk mendapatkan foto light trail yang luar biasa dan menarik.

 

Begini Caranya Nak Ambil Gambar Tahap Masta

 

Tip mudah

 

Teknik rakam light trail yang cantik. Bagi menghasilkan sinaran lampu dari kenderaan yang lalu-lalang seperti di lebuh raya, jalan raya, kita hendaklah menggunakan teknik long exposure. Seeloknya gunakan tripod dan tempatkan kamera agar mendapat keseluruhan pandangan dari kawasan jambatan.

 

Gunakan apeture kecil sekitar f/16 atau lebih kecil lagi untuk mendapatkan depth of field yang dalam dan fokus yang merata. Semakin lama exposurenya, semakin banyak garis cahaya yang akan muncul dan semakin panjang garisan dapat dihasilkan.

IKLAN

 

Begini Caranya Nak Ambil Gambar Tahap Masta

 

Menghasilkan air sungai bergaris halus

 

Bagi merakam air yang mengalir seperti di laut atau sungai, gunakan teknik fotografi malam – letakkan kamera di tripod, gunakan lensa wide angle dengan bukaan aperture terkecil dan gunakan fokus infiniti.

 

Pindahkan mode kamera ke manual atau bulb, lalu gunakan shutter speed pelan (5-30 saat). Semakin lama exposurenya, semakin berkabut tampilan airnya. Gunakan self-timer atau remote untuk mengambil foto tanpa blur. Jangan gunakan flash, kerana ia akan memberi efek pada foto yang kurang menarik.

 

Begini Caranya Nak Ambil Gambar Tahap Masta

 

Menentukan exposure

 

Exposure pada foto yang diambil pada waktu malam berlainan atas beberapa faktor. Jika terdapat ambient light maka shutter speed akan lebih singkat. Jika anda memotret di suatu tempat yang sangat gelap, maka shutter speed harus lebih lama. Untuk menangkap efek jejak cahaya perlu shutter speed setidak-tidaknya 1/15 saat, anda hendaklah menggunakan tripod. Semakin banyak kamu berlatih, semakin peka mata anda pada exposure yang anda perlukan, semakin jelas efek yang anda hasilkan.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI