Jangan ingat mancing puyu tu senang gais. Nak pulak puyu liar di kawasan terbiar seperti di kolam, parit atau lombong yang mana permukaan airnya dilitupi tumbuh-tumbuhan akuatik, tidaklah semudah berbanding kawasan yang lebih terbuka. Banyak perkara yang perlu dilakukan terlebih dahulu sebelum melabuhkan mata kail yang dicangkukkan umpan.

 

Buat Lubang

Sepadan mana pun tumbuhan akuatik menutup permukaan air pasti terdapat juga ruang kosong yang biasanya menjadi lapangan untuk ikan-ikan puyu mengambil udara. Jika tiada langsung ruang kosong atau lubang, buatlah satu lubang untuk dijadikan spot memancing. Sekiranya banyak terdapat ruang kosong, pantaulah di kawasan mana yang paling kerap kelibatnya kelihatan. Dan pastikan juga ruang tersebut tidak terlalu jauh sehingga sukar untuk meletakkan umpan dengan menggunakan joran teleskopik.

 

Begini Cara Paling Berkesan Mancing Puyu

 

Tabur Umpan

Apabila sudah mengesan spot yang berpotensi, taburlah dedak ayam di spot berkenaan sebagai rasuah untuk memanggil ikan-ikan yang ada berkumpul di situ. Ia lebih bagus jika dapat menabur dedak beberapa sebelum memancing. Jika tidak berkesempatan, ia perlu dilakukan sekurang-kurangnya satu jam sebelum memancing.

IKLAN

Dan perbuatan ini perlu diteruskan ketika memancing. Jangan takut ikan akan kekenyangan dengan dedak yang ditabur. Apa yang lebih penting ialah mengekalkan kumpulan puyu terus berada di spot tersebut.

 

Begini Cara Paling Berkesan Mancing Puyu

 

Teknik Mantap

Pancingan menggunakan joran dan kekili tidak sesuai digunakan dikawasan begini. Oleh itu gunalah joran pole atau teleskopik yang panjangnya mampu untuk menghulurkan umpan pada spot. Penggunaan tali tangsi 6-10 lb sudah memadai. Panjang tali lebih kurang 3/4 panjang joran teleskopik. Mata kail saiz kecil tanpa lubang cincin kerana ia biasanya lebih ringan dan tajam.

 

IKLAN

Begini Cara Paling Berkesan Mancing Puyu

 

Jika boleh sukatlah dahulu kedalaman spot agar dapat menggantung umpan pada jarak yang bersesuaian.

 

Sekiranya menggunakan umpan yang terapung seperti cengkerik, gunalah batu kepit bersaiz kecil dalam anggaran satu inci dari mata kail.

 

IKLAN

Cengkerik pula pilihlah yang bersaiz kecil. Jika cengkerik besar, sebaiknya potong kepalanya terlebih dahulu. Cengkerik yang dipotong kepalanya lebih berkesan kerana rangsangan baunya yang merembes keluar.

 

Begini Cara Paling Berkesan Mancing Puyu

 

Salah satu tabiat puyu ialah menyambar serangga yang bergerak. Atas sebab itu umpan perlulah kerap kali diunjun perlahan sebelum dibiarkan tergantung di dalam air.

 

Dan pemancing perlulah peka melihat sebarang pergerakan pelampung kerana jika lewat membuat sentapan akan mendorong puyu membawa mata kail celah-celah akar rumpair dan sukar untuk ditarik keluar.

 

Begini Cara Paling Berkesan Mancing Puyu

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI