Di desa Kedung Malang, Kecamatan Kedung, Kabupaten Jepara, Jawa Tengah, kebanyakan warganya menganggap ikan sembilang ini adalah ikan keramat. Menurut warga terutamanya nelayan tempatan, ikan sembilang ini merupakan ikan yang pantang untuk dimakan oleh wanita hamil.

 

Bayi Dalam Kandungan Hilang Selepas Makan Ikan Sembilang

 

Warga setempat cukup yakin dan percaya bahawa bahwa pemberian nama sembilang itu dari bahasa jawa `ILANG’ yang membawa maksud `HILANG’.

IKLAN

 

Bagi mereka yang mempercayainya, jika perempuan hamil memakan ikan sembilang ini, maka kandungannya akan hilang dengan sendiri. Tidak kira berapa usia janin yang sedang dikandung akan ghaib begitu saja jika memakan ikan sembilang.

 

IKLAN

Setiap daerah lazimnya memiliki tradisi dan kepercayaan sendiri. Sama ada untuk mempercayainya atau tidak, terpulang pada diri sendiri.

 

Bayi Dalam Kandungan Hilang Selepas Makan Ikan Sembilang

IKLAN

 

Sekiranya anda ke desa ini, anda boleh bertanya tentang mitos ini kepada penduduk setempat. Sehingga kini masih ramai warga setempat masih meyakini akan mitos tersebut.

 

Walau bagaimana pun, kejadian mistik ini hanya berlaku terhadap wanita yang sedang hamil dan sama sekali tidak akan berlaku kepada wanita yang tidak mengandung.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI