Setiap pertandingan memancing seperti pancingan pantai kebiasaannya berlokasi di negeri yang berlainan. Sebagai contoh jika dilangsungkan di Selangor, tidak semestinya hanya peserta dari Selangor saja yang sertai. Boleh dikatakan hampir dari seluruh negeri akan turut serta. Oleh yang demikian ia akan melibatkan kos perjalanan.

 

Di sini saya ingin berkongsi tips dan juga cara untuk mendapat perjalanan yang lebih tenang terutama bagi yang ingin membuat perjalanan secara berkumpulan. Bukan sahaja perkongsian kenderaan sahaja yang diperlukan tetapi segala-galanya perlu dikongsi bagi memudahkan urusan.

 

Apa Yang Perlu Dikongsi?

 

Umpan

Lagi banyak umpan yang berkualiti maka semakin tinggi peluang untuk dapat strike. Harga umpan pulak bukan semakin murah sekarang ni.

 

Bagaimana Nak Jimat Belanja Sertai Pertandingan Memancing

 

IKLAN

Kos Minyak & Tol

Kalau jarak ke lokasi pertandingan kurang dari 10kilometer mungkin tak mengapa. Tapi kalau lebih dari 100 kilometer sendiri mau ingatlah.

 

 

Bagaimana Nak Jimat Belanja Sertai Pertandingan Memancing

 

Kos Makan & Minum

Jangan sesekali sertai pertandingan dalam keadaan lapar dan dahaga. Ia akan mengganggu kosentrasi sepanjang pertandingan.

IKLAN

 

Bagaimana Nak Jimat Belanja Sertai Pertandingan Memancing

 

Kos Penginapan

Bagi yang menginap cara terbaik ialah bahagikan semua perkara di atas dan serahkan kepada lantikan orang kepercayaan dalam group atau sesebuah kereta atau lebih elok diberi kepada owner kereta.

 

Untuk pengetahuan semua, kebiasaannya kos agak besar kepada tuan punya kenderaan dan juga leader dalam setiap group nak tanggung seperti minyak kereta belum campur kos tayar yang haus, minyak hitam serta servis-servis yang lain.

 

IKLAN

Bagaimana Nak Jimat Belanja Sertai Pertandingan Memancing

 

Berhenti lepak makan dan minum pun masing-masing macam buat keras. Buat-buat tak tahu nak bayar. Akhirnya si tuan kereta juga yang membayar.

 

Apa yang saya ingin tekankan di sini tuan kereta pun sama macam kita semua yang menumpang jadi sebaiknya kita kena faham sebagai seorang rakan. Jangan buat-buat tak faham.

 

Bagaimana Nak Jimat Belanja Sertai Pertandingan Memancing

 

Ketahuilah semua ini juga menjadi punca perpecahan sesebuah persahabatan ataupun perpecahan group dalam diam-diam. Perasan atau tidak? Rezeki susah masuk kalau kita bersikap macam ni… percayalah!

 

Perkongsian Oleh: Awie Nurfarish

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI