Tidak lama dahulu, dalam temubual segmen ikon, Team Umpan ada menyuarakan persoalan tentang fenomena negatif pemancing sekarang. Bercerita lanjut mengenai sindrom ‘besar kepala’ dalam komuniti pemancingan tanah air, satu-satunya bekas pemancing profesional tanah air menjelaskan.

 

“memang terdapat segelintir kaki pancing yang merasakan diri mereka itu pro, bagus, hebat, sombong, terutama kepada pemancing-pemancing baru walhal, mereka sebenarnya tidaklah bagus mana.”

 

Sedangkan, seseorang pemancing pro akan sentiasa merasakan dirinya masih perlu banyak yang dipelajari dan pada masa yang sama sentiasa membantu dan menolong rakan pancing yang lain.

 

Di sini dijelaskan bagaimana watak sebenar seorang pemancing profesional dan sesiapa pun boleh jadi pemancing pro jika memiliki ciri-ciri berikut:

 

Bagaimana Nak Jadi Pemancing Berstatus Profesional

IKLAN

 

“Istilah pro itu sendiri sebenarnya satu perkara yang kompleks. Dalam dunia memancing seorang pemancing hanya boleh dianggap pro bila ia melengkapi lima ciri utama iaitu pertama perwatakan yang baik, tidak sombong, memiliki ilmu tentang segala-galanya tentang ilmu memancing.”

 

Bagaimana Nak Jadi Pemancing Berstatus Profesional

 

“Kedua adalah melibatkan diri dengan pertandingan banyak pertandingan, seminar baik dalam dan juga luar negara.”

IKLAN

 

Bagaimana Nak Jadi Pemancing Berstatus Profesional

 

“Ketiga adalah mendapat kepercayaan dari banyak pihak, pengeluar peralatan memancing, organisasi dan sebagainya.”

 

“Keempat, mengetahui segala teknik, kaedah, lokasi, arif tentang peralatan cara cara pengendalian dan sebagainya dan terakhir mendapat pengiktirafan, menang dalam banyak pertandingan di dalam dan luar negara.”

IKLAN

 

Bagaimana Nak Jadi Pemancing Berstatus Profesional

 

“Kelima… tidak sombong dan bangga diri dengan ilmu memancing yang dimiliki. Sebaliknya menyebarkan ilmu memancing yang dimiliki itu dengan jujur dan ikhlas.”

 

Bagaimana Nak Jadi Pemancing Berstatus Profesional

 

Sekiranya korang memiliki kelima-lima kriteria ini barulah anda layak diiktiraf sebagai pemancing pro. Amacam? Korang ada ke sifat-sifat ni?

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI