Selepas kita mati, segalanya ditinggalkan termasuklah akaun Facebook. Jadi bagaimana kita nak delete akaun ni selepas kita mati? Tentu saja kita dah tak boleh nak delete tapi waris kita masih boleh melakukannya.

Itulah fungsi terbaharu yang diperkenalkan Facebook bagi membolehkan waris memadam akaun facebook si mati. Dengan cara ini sekurang-kurangnya aib si mati akan terpelihara.

Mari lihat caranya yang telah dikongsi netizen dalam media sosial.

 

Langkah 1 – PERGI KE BAHAGIAN SETTING & PRIVACY

(klik setting & privacy)

 

Langkah 2 – PERGI KE BAHAGIAN PERSONAL INFORMATION

(Klik bahagian personal information)

 

Langkah 3 – PERGI KE RUANG MANAGE ACCOUNT

(klik manage account)

 

Anda akan melihat satu ruang yang memerlukan anda klik dan masukkan pengenalan waris untuk proses penutupan akaun facebook.

 

Langkah 4 – TETAPKAN LEGACY CONTACT

(klik legacy contact)

Seksyen ini memerlukan anda memilih waris yang anda percayai untuk menguruskan akaun facebook anda

 

Langkah 5 – SEBAB PADAM AKAUN

(Klik delete after death)

Untuk langkah yang terakhir, pilih delete after death

 

Senang je kan? Semoga perkongsian ini dapat menghindar sebarang aib anda pada masa hadapan di saat anda tidak lagi berada di dunia ini.

Tinggalkan Komen