Mencandat sotong juga merupakan salah satu pekerjaan turun-temurun oleh nelayan tradisional yang kekal sehingga kini. Dan ia juga merupakan suatu aktiviti rekreasi marin yang sangat popular. Mencandat sotong memerlukan kemahiran, pengalaman, ilmu dan pengetahuan yang tinggi.

 

Seperti yang anda sedia maklum, sotong merupakan makanan laut utama rakyat Malaysia, selain ikan. Permintaan sotong semakin meningkat kerana cara sotong diproses dan dipromosikan juga semakin bertambah maju.

 

Fahami Konsep Candat Sotong Secara Total

 

Selain ia dijual segar, sotong juga dijual dalam bentuk kering, bentuk bebola, makanan segera dan ditinkan. Sotong merupakan hasil laut yang penting bagi Malaysia.

 

Dan sejak akhir-akhir ini, aktiviti untuk menangkap sotong semakin mendapat tempat bukan sahaja daripada kalangan rakyat biasa tetapi juga pemimpin tertinggi negara.

 

Cara yang biasa digunakan untuk menangkap sotong dengan menggunakan candat. Populariti mencandat sotong bermula pada tahun 1980-an kerana sumber sotong yang banyak dan publisti yang semakin meluas.

 

IKLAN

Fahami Konsep Candat Sotong Secara Total

 

Selain itu, peningkatan taraf hidup masyarakat Malaysia telah membolehkan mereka memperuntukkan sebahagian hasil pendapatan mereka bagi tujuan rekreasi.

 

Ramai dalam kalangan anak nelayan atau penduduk yang mendiami kawasan persisiran pantai akan mengambil peluang untuk keluar mencandat sotong bersama-sama saudara-mara atau rakan-rakan, setiap kali balik bercuti.

 

Aktiviti mencandat sotong bukan sahaja terhad kepada golongan nelayan semata-mata, bahkan semua golongan masyarakat.

 

Semua jenis sotong hanya hidup di laut. Habitatnya bermula dari pinggir laut sehinggalah ke kawasan yang berkedalaman 5000m.

IKLAN

 

Fahami Konsep Candat Sotong Secara Total

 

Semua spesies sotong amat sensitif terhadap perubahan kualiti dan suhu air. Kitaran hayat hidup sotong sangat pendek. Di Malaysia, kawasan persisiran pantai merupakan habitat utama kebanyakan spesies sotong.

 

Oleh itu, sebelum memulakan rekreasi mencandat sotong , anda seharusnya tahu tentang maklumat tentang pelbagai panduan dan petua berkaitan persediaan diri serta peralatan mencandat, agar tidak menghadapi sebarang masalah semasa mencandat sotong nanti kerana rekreaksi di laut tidak sama dengan rekreasi di darat.

 

Walaupun sesorang itu amat hebat dengan kegiatan rekreaksi di daratan tetapi apabila berada di laut anda mungkin lemah akibat mabuk laut.

IKLAN

 

Fahami Konsep Candat Sotong Secara Total

 

Laut yang berombak kecil dengan arus yang sederhana sesuai untuk mencandat kerana sotong biasanya tidak banyak jika laut tenang.

 

Spesies sotong yang biasa dicandat pada waktu siang ialah sotong torak, sotong ketupat, sotong biasa dan sotong mengabang. Jika kandang sotong ditemui, tangkapan juga agak memuaskan tetapi tidaklah sehebat mencandat pada waktu malam.

 

Peralatan mencandat seperti joran dan koyan boleh digunakan. Cara mencandat pada waktu malam adalah dengan memasang lampu di kiri dan kanan bot. Ini adalah kerana sotong lebih aktif pada waktu malam amat peka terhadap cahaya lampu atau api.

 

Fahami Konsep Candat Sotong Secara Total

 

Sotong akan bergerak ke lokasi yang bercahaya dan akan terus berada di situ untuk tempoh beberapa lama.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI