Kelemahan soal pengurusan

Walaupun sektor perikanan Pasifik diperkasakan saban tahun, pihak pengurusan masih lagi gagal dalam mengguna pakai atau memperkenalkan satu sistem had tangkapan berteraskan saintifik bagi mengawal masalah tangkapan berlebihan.

 

Lautan Atlantik telah menunjukkan contoh terbaik kepada lautan Pasifik bahawa pendekatan saintifik merupakan langkah yang sangat penting dalam melestarikan populasi ikan bluefin tuna. Data terkumpul menunjukkan tindakan dan langkah yang drastik perlu diambil bagi masa depan tuna sirip biru Pasifik.

 

Ancaman Kepupusan Tuna Sirip Biru Pasifik!!

 

Ikan tuna sirip biru Pasifik merupakan spesies ikan migrasi yang berenang beribu-ribu batu merentasi lautan. Walaupun merentasi jarak yang panjang dan luas, ikan tuna sirip biru Pasifik yang matang hanya membiak di dua buah tempat yang dikenal pasti di luar pantai Jepun.

 

Majoriti ikan ini menghabiskan hayatnya di bahagian barat pasifik manakala sebahagian pula apabila mencecah usia 1-2 tahun akan memulakan perjalanan 11 100 km (6000 batu) merentasi lautan pasifik menuju ke perairan yang kaya dengan makanan di california dan semenanjung baja di mexico. Selepas 2-4 tahun di timur Pasifik, ikan ini akan kembali ke barat Pasifik.

IKLAN

 

Ancaman Kepupusan Tuna Sirip Biru Pasifik!!

 

Kesan industri perikanan

Penangkapan jumlah ikan tuna sirip biru telah menjadi 2 kali ganda sejak 20 tahun yang lepas. Nelayan biasanya menangkap tuna apabila mereka dekat dengan pantai di mana spesies juvenil tuna sirip biru berkumpul sebelum dewasa.

 

IKLAN

Berpandukan jurnal perikanan pada tahun 2010, dianggarkan 90% ikan tuna sirip biru pasifik yang ditangkap belum mencapai tempoh matang atau dewasa. Ini menunjukkan tindakan yang membahayakan masa depan spesies ini. Penangkapan induk yang terlalu besar juga menjurus kepada potensi ketiadaan baka yang baik.

 

Ancaman Kepupusan Tuna Sirip Biru Pasifik!!

 

Solusi untuk masa depan

Global tuna conservation telah mencadangkan beberapa solusi yang diharap mampu memberikan ruang untuk masa depan bagi spesies tuna sirip biru Pasifik.

IKLAN

 

Antaranya termasuklah:

Kemaskini stok ikan

Kemas kini penilaian stok ikan di mana lebih telus dan keputusan boleh diakses oleh umum.

Hadkan tangkapan

Melakukan gerak kerja yang lebih jelas dalam perangkaan tangkapan nelayan di barat pasifik.

Atasi masalah tangkapan berlebihan

Mengambil dan memperkenalkan langkah saintifik dalam had tangkapan tuna sirip biru Pasifik yang boleh ditangkap setahun.

 

Ancaman Kepupusan Tuna Sirip Biru Pasifik!!

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI