“Aku tak mabuk tapi tak boleh tengok orang muntah…” Ayat begini sebenarnya sudah biasa kedengaran dan diguna pakai oleh ramai orang. Walaupun ketika orang lain yang muntah tu bukalah di depan matanya.

 

Ia merupakan alasan yang paling biasa digunakan. Cara nak cover pun rasanya sudah ramai yang tahu. Biasanya beberapa sebelum atau rasa nak mabuk tu dah mula datang, walau tanpa ditanya mereka akan bercerita jumlah jam mereka tidur pada sebelah malam.

 

IKLAN

Alasan ini hanya berkesan sekiranya mereka tidak breakfast bersama ahli trip yang lain. Jadi mereka bolehlah reka makanan yang menyebabkan menyebabkan rasa mual seperti minyak terlebih dalam sambal nasi lemak atau sebagainya.

 

IKLAN

Apabila badan kurang sihat sememangnya mudah untuk mabuk laut. Dan alasan ini sering juga digunakan hanya setelah mabuk atau muntah-muntah, mereka akan berlakon sebagaimana keadaan orang yang demam.

 

IKLAN

Jangan tak percaya kumpau juga boleh dijadikan alasan kenapa mabuk laut. Logiknya mungkin ada. Iyalah… stress akibat kumpau boleh menyebabkan sakit kepala. Bila sakit kepala maka mudahlah mabuk laut. Dan tak mustahil ramai yang akan menggunakan alasan ini bila mabuk laut.

 

 

Biasanya, orang yang menggunakan alasan alun lain macam ni  menduduki spot paling hadapan di atas bot. Ia ada logiknya juga kerana bahagian depan merupakan spot paling tidak stabil. Memandangkan pemancing lain duduk di bahagian tengah atau belakang belakang tidak perasaan sangat keadaan alun.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI