Ikan merupakan haiwan vertebrata yang paling banyak taburannya. Ia merangkumi 27,000 spesies di seluruh dunia. Ikan wujud dalam pelbagai saiz, berat , warna, bentuk fizikal, habitat dan lain-lain.

 

Ikan juga boleh ditemui dalam hampir kebanyakan kawasan air sama ada air tawar, air payau dan air masin pada tahap kedalaman yang pelbagai. Di sini merupakan senarai 8 ikan terpantas di dunia pilihan kami.

 

Bonefish
Kelajuan: 64 km/j

 

Bonefish hidup di perairan tropika dan akan berenang ke pantai berlumpur ketika arus masuk untuk mencari makanan sebelum berundur kembali ke kawasan lebih dalam mengikut arus surut.

Ikan juvenil biasanya bergerak secara berkumpulan manakala ikan yang sudah matang bergerak dalam kumpulan lebih kecil atau berpasangan. Bonefish juga merupakan antara spesies tarikan utama di dunia dalam sukan pancing layang atau fly-fishing.

 

8 Spesies Ikan Berkuasa Turbo

 

Blue Shark
Kelajuan: 69 km/j

 

Jerung biru (Prionace glauca) adalah spesies jerung requiem, dalam keluarga Carcharhinidae, yang mendiami perairan dalam di lautan sederhana dan tropika di dunia. Walaupun secara amnya kelihatan lesu, mereka boleh bergerak dengan cepat. Diet mereka terdiri dari ikan kecil dan sotong, walaupun mereka boleh mengambil mangsa lebih besar. Jangka hayat maksimum masih tidak diketahui, tetapi dipercayai bahawa mereka boleh hidup sehingga 20 tahun.

 

8 Spesies Ikan Berkuasa Turbo

 

IKLAN

Atlantic Bluefin Tuna
Kelajuan: 70 km/j

 

Tuna Bluefin Atlantik adalah salah satu ikan terbesar di dunia, paling cepat, dan paling cantik di seluruh dunia. Badan-badan berbentuk torpedo yang diperkemaskan dibina untuk kelajuan dan ketahanan.

Dengan memiliki warna biru metalik di bahagian atas dan berkilauan perak-putih di bahagian bawah membantu penyamaran mereka dari atas dan ke bawah. Dan selera makan mereka yang banyak dan diet bervariasi menaikkan saiz purata mereka kepada 6.5 kaki panjang dan 550lb, walaupun spesimen yang lebih besar tidak biasa ditemui.

 

8 Spesies Ikan Berkuasa Turbo

 

Mako Shark
Kelajuan: 74 km/j

 

Jerung merupakan mamalia, namun oleh kerana ia berenang di lautan maka mamalia ini dimasukkan dalam senarai ini. Sirip pektoralnya panjang dan tirus manakala sirip lain pendek dan tajam. Ekornya  dibentuk oleh dua lobus atau cuping yang mana bahagian atas empat kali lebih panjang berbanding bawah.

 

IKLAN

8 Spesies Ikan Berkuasa Turbo

 

Wahoo
Kelajuan: 78 km/j

 

Wahoo ialah ikan scombrid yang tinggal di lautan tropika dan subtropika. Spesies ini sangat terkenal di kalangan penggemar sukan memancing kerana kelajuan pecutannya serta dagingnya yang berkualiti. Diet utama ikan ini ialah ikan kecil dan sotong.

 

8 Spesies Ikan Berkuasa Turbo

 

Striped Marlin
Kelajuan: 80 km/j

 

Marlin berjalur (Kajikia audax) adalah spesies marlin yang ditemui di tropika ke lautan-lautan Indo-Pasifik yang tidak jauh dari permukaannya. Ia adalah ikan komersial dan ikan sukan yang dikehendaki dengan berat rekod (pada tahun 1982) 190 kg (420 lb) dan panjang maksimum 4.2 m (13.8 kaki). Marlin berjalur adalah pemangsa yang memburu pada siang hari di atas 100 m atau lebih ruang air, sering berhampiran permukaan. Salah satu mangsa mereka adalah sardin.

IKLAN

 

8 Spesies Ikan Berkuasa Turbo

 

Sailfish
Kelajuan: 112 km/h

 

Sailfish merupakan ikan terpantas di dunia dengan kelajuan mencecah 112 km/h. Ikan ini sangat terkenal untuk pemancing sukan kerana mempunyai daya lompatan dan larian yang luar biasa.

Sirip dorsal seakan layar itu biasanya tertutup atau terlipat ketika berenang namun akan naik dan kembang jika ianya rasa terancam atau ketika agresif menyebabkan ia kelihatan lebih besar daripada biasa. Taktik ini juga digunakan ketika mereka memburu ikan atau sotong yang mana merupakan diet utama spesies ini.

 

8 Spesies Ikan Berkuasa Turbo

 

Black Marlin
Kelajuan: 129 km/j

 

Mersuji hitam (Istiompax indica) adalah spesies marlin yang terdapat di kawasan tropika dan subtropika di lautan India dan Pasifik. Dengan panjang maksimum 4.65m (15.3 kaki) dan berat 750 kg (1,650 lb), ia adalah salah satu daripada marlin terbesar dan juga salah satu ikan tulang terbesar.

 

8 Spesies Ikan Berkuasa Turbo

 

(sumber: www.sciencefocus.com)

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI