17. Berapa lama ikan pacu hidup?

Ikan pacu umumnya hidup sekitar 15-25 tahun, tetapi mereka telah dikenal pasti hidup selama 30 tahun di dalam kurungan. Rekor dunia untuk pacu tertua dipegang oleh black pacu berusia 43 tahun.

 

18. Apa yang memakan ikan pacu?

Spesies pacu yang lebih besar cenderung dibiarkan sendiri oleh predator kerana ukurannya. Namun, spesies yang lebih kecil terdedah terhadap segala serangan sama ada dari burung hingga buaya.

Pacu juvenil juga terdedah dalam cara yang tidak dihadapi pacu dewasa. Ikan pacu hanya beberapa inci panjangnya ketika mereka dilahirkan, dan mungkin perlu beberapa tahun

untuk menjadi dua atau tiga kaki, sehingga mereka perlu menghindari reptilia, burung, buaya, dan ikan yang lebih besar sampai mereka dewasa.

 

19. Bolehkah ikan pacu bertahan hidup?

Ikan pacu telah mendapat reputasi kukuh selama bertahun-tahun, tetapi itu tidak cukup tepat. Mereka tidak boleh dibunuh.

IKLAN

Mereka sangat mudah beradaptasi, sehingga mereka dapat mengenal pasti kondisi yang tidak menguntungkan di lingkungan mereka dan menyesuaikan perilaku mereka.

Misalnya, ikan pacu sangat sensitif terhadap gangguan di dalam air. Mereka boleh mendengar bunyi bernada tinggi yang didengar ikan lain, jadi jika predator datang, mereka akan tahu sebelum haiwan lain.

Mereka juga dapat beradaptasi dengan hal-hal seperti kadar oksigen rendah atau kadar nutrisi yang buruk dalam air mereka.

Ketika hal-hal ini terkesan, mereka akan membuat perubahan pada gerakan dan perilaku mereka dengan harapan mengatasi masalah tersebut. Jika masalah berlanjutan, mereka akan bermigspesiesi ke tempat baru.

 

20. Apakah ikan pacu berhenti membesar dalam kurungan kecil?

Tidak. Ini adalah kesalah-fahaman umum bahawa ikan pacu akan ‘sesuai dengan kurungan mereka’ dengan membesar atau tidak membesar bersama-sama dengan ukuran tangki mereka.

IKLAN

Yang benar adalah bahawa ikan pacu membesar dengan kecepatan tetap di mana pun mereka bertempat;

Inilah sebabnya mengapa penggemar dianjurkan untuk membeli tangki besar untuk ikan pacu bahkan ketika mereka masih kecil. Mereka akan menjadi jauh lebih besar selama bertahun-tahun.

 

 

21. Apakah ikan pacu terancam pupus?

Ikan pacu belum dievaluasi oleh kelompok konservasi, jadi sulit untuk mengetahui apakah mereka terancam pupus. Ada beberapa aliran pemikiran yang saling bertentangan mengenai topik ini.

Pada satu sisi, ada puluhan spesies ikan pacu, dan mereka menempati habitat yang luas dan beragam di seluruh Amerika Selatan. Mereka juga dijual sebagai haiwan peliharaan di seluruh dunia. Ini menunjukkan bahawa mereka tidak ke mana-mana.

IKLAN

Di sisi lain, ada sejumlah masalah yang dapat mempengaruhi populasi asli ikan pacu:
Tuntutan memancing.

Penangkapan ikan komersial meningkat di Amazon setiap tahun, dan para ahli telah memperingatkan bahawa permintaannya yang meningkat dapat impak negatif pada semua jenis hidupan liar.

Polusi. Penelitian menunjukkan bahawa ikan pacu memiliki toleransi yang rendah terhadap pestisida, dan mereka sering digunakan di Amerika Selatan untuk tanaman pisang dan kakao.

Bahan kimia ini dapat membunuh ikan pacu dan menyebabkan masalah kesehatan yang mencegahnya berkembang biak.

 

Empangan dan struktur buatan manusia lainnya. Ini adalah masalah khusus dengan spesies seperti parrot (Ossubtus xinguense).

Itu ditemukan secara eksklusif di Sungai Xingu di Brazil, dan pembangunan empangan hidro pernah menjadi berita utama kerana mengganggu aliran sungai dan semua penghuninya.

 

Beberapa pengkaji menyarankan bahawa spesies seperti parrot pacu sudah boleh terancam pupus. Kami tidak akan tahu pasti sampai kelompok seperti International Union for Conservation of Nature (IUCN) mengevaluasi mereka.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI