Maunya tak sakit hati kalau tengok member atau sesiapa saja kat sebelah gasak ikan, tapi kat sebelah dah panjang leher mengalahkan bangau.

Kalau dapat strike pun ada je masalah yang mengekor… ikan lucut la, mata kail patah la, dan macam-macam lagi yang berkesudahan dengan kumpau berdarah.

Bagi mengatasi masalah ini, ada baiknya kita buat homework sikit sebelum membuat lontaran pertama.

 

 ➡  TIP 1

Buat pemeriksaan pada tali utama sama ada ia masih utuh atau sudah reput. Jika perlu buang sedikit beberapa kaki, maka buanglah sebagai langkah keselamatan.

Kalau perlu dibuang semuanya pun, buanglah. Jangan sayang nak buang tali yang macam dah nak reput atau yang sudah luntur warnanya.

 

 ➡  TIP 2

Jika menggunakan tali sulam dan perlu disambung dengan perambut atau leader, pastikan ikatan sambungan itu kukuh dan kuat.

Jika was-was, sebaiknya buat ikatan baru. Selagi tak dapat ikatan sambungan yang memuaskan hati, selagi itulah jangan memancing. Biar lambat asalkan tak lucut atau putus.

IKLAN

 

 ➡ TIP 3

Jika menggunakan mata kail yang pernah digunakan, uji tahap ketajamannya dulu. Kalau dah kurang tajam, sebaiknya asah bagi tajam. Tapi kalau dah tumpul sangat wajib buang terus jangan disimpan lagi.

Tip Mengelak Kumpau Berdarah!!

 

 ➡  TIP 4

Saiz dan jenis mata kail jugak perlu diambil kira. Jangan fikir nak ikan besar, kenalah pakai mata besar.

Sebaiknya guna saiz mata kail yang sepadan dan elakkan guna mata kail kurang berkualiti. Mata kail yang kecil tak semestinya ikan kecil saja yang makan.

IKLAN

 

 ➡  TIP 5

Set pancing yang digunakan juga perlu sepadan dengan ikan target. Banyak kejadian ikan gagal didaratkan kerana joran atau kekili gagal menakluk ikan. Malah banyak kes kumpau disebabkan masalah asas ini.

 

 ➡ TIP 6

Umpan yang akan digunakan perlu dipastikan keberkesanannya. Sama sebagaimana pemancing lain gunakan.

Kalau pemancing lain guna udang hidup, janganlah kita masih nak guna umpan ikan. Kalau pemancing lain guna perisa pandan, kita gunalah pandan jugak.

IKLAN

Kalau pemancing lain guna jig warna hijau, kita jangan masih nak pertahankan warna kegemaran sendiri.

 

 

 ➡  TIP 7

Jika umpan sudah bagus, pastikan teknik yang digunakan juga adalah sesuai. Sama ada teknik apungan atau dasar.

Teknik karauan pun kena perhatikan juga. Yang penting kena pantau teknik apa yang cepat ikan ambil umpan.

 

 ➡  TIP 8

Teknik strike atau menyentap ikan juga penting begitu juga dengan cara melayan ikan harus betul agar ikan berjaya didaratkan.

Kalau strike siakap, jangan macam sentap udang galah. Kalau layan tenggiri jangan main macam layan gelama.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI