Gewang atau umpan tiruan ialah senjata utama bagi peminat pancingan mengilat.

Gewang plug iaitu gewang berbentuk ikan merupakan gewang paling popular di kalangan pengilat spesies ikan tawar. Tiada gewang maka tiadalah aktiviti mengilat.

Dan terdapat sekurang-kurangnya 10 punca yang menyebabkan gewang tiada atau hilang dari kotak simpanan gewang.

 

 ➡ TERSANGKUT REBA

Boleh dikatakan peratus paling tinggi punca kehilangan gewang disebabkan ia tersangkut pada objek di dalam air seperti reba.

Tanpa penyelamat gewang dan tidak berani mengambil risiko untuk terjun menyelamatkannya maka terpaksa akan kehilangannya.

 

 ➡ TERGANTUNG ATAS POKOK

Situasi hampir sama iaitu tersangkut pada sesuatu objek. Bezanya, gewang ini dapat dilihat tersangkut di atas pokok tetapi tidak dapat untuk diselamatkan atas beberapa sebab tertentu.

Jalan terakhir terpaksalah diputuskan tali pancing dan berharap tiada siapa menemuinya.

 

 

 ➡ TERBANG MELAYANG

Biasanya ia berpunca dari utama tersekat atau terputus yang mengakibatkan gewang yang sedang dilontar terbang melayang jauh.

IKLAN

Nasib untuk menemui gewang kembali masih ada tetapi jika gewang jenis tenggelam maka ia akan menghilang dalam sekelip mata.

10 Punca Gewang Hilang!!

 

 ➡ DIBAWA LARI PEMANGSA

Ikan toman merupakan pemangsa yang paling banyak mengambil gewang dari pemiliknya.

Kebanyakannya diambil sejurus menyambar gewang tersebut yang mana gigi tajamnya memutuskan leader dan selebihnya dari kudratnya melawan menewaskan peralatan pemancing.

 

 ➡ SNAP TERBUKA

Kecuaian tidak mengunci snap atau kili dengan betul juga menjadi punca gewang hilang sejurus pemangsa menyambar gewang.

Ia tidak semestinya dilakukan oleh pemangsa bersaiz kasar kerana haruan bersaiz curut pun mampu melarikan gewang itu dengan mudah.

IKLAN

 

 

 ➡ TERSANGKUT DI DASAR

Biasanya gewang jenis selaman dalam yang menjadi mangsa keadaan. Kesilapan atau mungkin juga kedegilan menggunakan gewang selaman dalam di lubuk yang cetek mendorong gewang tersangkut pada sesuatu objek di permukaan dasar.

10 Punca Gewang Hilang!!

 

 ➡ KENA CURI

Ada banyak cara bagaimana gewang hilang disebabkan oleh kecurian. Tetapi kecurian yang paling menyakitkan hati adalah apabila ingin menggunakan gewang tersebut barulah sedar ia sudah hilang tanpa disedari dan tiada sebarang petunjuk siapa yang mencurinya.

 

IKLAN

 ➡ BERI PINJAM

Selain kedekut berkongsi spot, kebanyakan pengilat juga tidak mudah untuk memberi pinjam gewang apatah lagi jika gewang berstatus rare atau tahyul.

Ia adalah satu jenis kehilangan yang menyakitkan hati apabila diberi pinjam dan si peminjam hilangkannya tanpa rasa bersalah.

 

10 Punca Gewang Hilang!!

 

 ➡ BINI MENGAMOK

Jangan kata isteri tidak menyumbang kepada punca kehilangan gewang. Cubalah lebih kerap pergi casting tanpa menghiraukan bebelannya.

Ia bukan tidak mengamok secara fizikal kepada anda tetapi akan menjadikan peralatan memancing termasuklah gewang anda sebagai mangsa amokkannya.

10 Punca Gewang Hilang!!

 

 ➡ GANTI BALIK

Ia mungkin jarang berlaku tetapi sekiranya anda meminjam gewang member dan menyebabkan gewang tersebut hilang, maka ia perlu diganti balik dengan gewang yang sama.

Ini merupakan punca kehilangan gewang paling adil di antara banyak punca kehilangan gewang.

10 Punca Gewang Hilang!!

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI