Casting atau mengilat merupakan salah satu teknik memancing yang menyeronokkan.

Dengan mengunakan gewang atau umpan tiruan sebagai alatan utama, ia juga merupakan sukan memancing yang berisiko tingi ditimpa kemalangan jika cuai atau kurang waspada .

Terutamanya jika aktiviti casting bersama rakan menggunakan sampan atau bot kecil. Walaubagaimana pun mengilat dari tebing atau landbase casting juga perlu ada etika yang wajar dipatuhi oleh semua pengilat.

 

8 Etika Mengilat Wajib Dipatuhi!!

 

Teknik balingan

Sentiasa pastikan di mana kedudukan gewang dan selamat dari terkena rakan sebelum. membuat balingan. Terutamanya teknik overhead cast yang mana anda perlu melihat kalau-kalau ada rakan berada di belakang anda.

 

Impak balingan

IKLAN

Cuba elak daripada mengamalkan balingan secara henjutan kuat sebagaimana balingan surfcasting kerana akan menghasilkan impak yang besar jika mata tiga gewang tersebut tersangkut pada objek di belakang. Lebih parah jika ada sesiapa yang sedang lalu di belakang.

 

Sejengkal

Setiap kali membuat balingan, panjang perambut antara hujung cincin dan gewang sebaiknya tidak lebih dari sejengkal atau 6 inci kerana jika terlalu panjang, hayunan gewang itu akan mudah menyentap sesuatu, termasuklah juga telinga atau kepala anda sendiri.

 

Over limit

Elakkan juga dari melakukan aktiviti casting di atas bot atau sampan dengan kapasiti pemancing melebihi had. Jika saiz sampan sesuai untuk 3 pemancing, maka jangan lebih daripada itu.

IKLAN

 

8 Etika Mengilat Wajib Dipatuhi!!

 

Tenang is good

Jangan gelojoh. Gelojoh atau gopoh ketika mahu membuat balingan khususnya apa bila melihat kelibat ikan yang ingin dipancing adalah perkara yang wajib dielakkan kerana banyak insiden berlaku disebabkan olehnya.

 

Jaket keselamatan

IKLAN

Sentiasa memakai jaket keselamatan kerana banyak insiden yang tak diduga boleh berlaku ketika aktiviti casting di atas bot.

 

Keselamatan

Banyak kemalangan berlaku ketika menangalkan mata kail dari mulut ikan, jadi berhati -hatilah dan gunalah kelengkapan seperti tanguk, lip grip serta playar.

 

 

Keselamatan ekstra

Sebaiknya pakailah cermin mata hitam, topi dan juga sarung tangan. Ia bukanlah untuk anda kelihatan bergaya sebaliknya sebagai pelindung daripada insidem membabitkan mata kail.

 

8 Etika Mengilat Wajib Dipatuhi!!

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI