Pertama, mesti ada minat dan pandai memancing. Ini kerana kebanyakan pemancing yang menyewa dengan tekong yang sekadar bawa bot, biasanya pulang dengan hasil yg kurang memberangsangkan.

Memanglah rezeki dari Allah… tetapi kalau kita sekadar berserah tanpa berusaha bersungguh-sungguh, mungkin hasilnya juga akan kurang.

 

Spot Memancing

Kedua, sebagai tekong juga… dia mesti arif dengan lokasi atau spot memancing. Bukan sekadar bawa saja. Jadi, dialah yang patut memberi tunjuk ajar bagaimana ingin menjinakkan ikan di kawasan tersebut.

Pemancing yang menyewa mungkin tidak tahu spesies apa yang ada di kawasan itu. Contohnya kawasan dasar berlumpur atau berbatu, unjam atau tukun tiruan.

Jadi, tekonglah perlu memainkan peranan penting dalam hal ini kerana setiap spot itu mesti ada kelainan dan cara menjinakkan spesies target juga berbeza.

 

Rajin & Peramah

IKLAN

Ketiga, tekong mestilah peramah dan ringan tangan. Kadang-kadang dalam satu group memancing di laut, tak semua akan memancing.

Percayalah… ada yang ambil bahagian dalam acara tidur separuh masa, tidur sepenuh masa ekoran mabuk laut.

Apabila crew mempunyai masalah untuk mengikat mata kail, membuang ikan, dalam keadaan mabuk laut, tekong mesti cepat mencuri hati crew kerana selalu menunduk di atas bot yang asyik bergoyang membuatkan lagi bertambah mabuk.

Jadi, tolong ikat mata kail, buang ikan apa salahnya, kan?

 

Bertolak ansur

IKLAN

Keempat, bertolak ansur terutama mengenai bayaran sewa bot. Memanglah kita berniaga, semua orang nak untung, kan?

Tetapi janganlah sampai membebankan penyewa. Bagi saya, ramai kawan itu lagi bagus. Kalau cuaca tak berapa cantik, spot pun tak smua boleh sampai.

Hasil pun kurang, apa salahnya sebagai tekong kita bagi diskaun sikit. Tu cara berkawan dalam bisnes. Next time dia cari kita lagi kalau nak pergi memancing.

 

Gajet lengkap

Kelima, last skali wajib ada sonar, GPS dan kelengkapan yang berkaitan kerana alatan ini amat penting.

IKLAN

Sebagi contoh kita nak jalan pada waktu malam, memang kekadang kita boleh sampai ke sesuatu destinasi tapi banyak halangan. Lebih baik sediakan lampu suluh.

Perjalanan lancar, jalan lagi terang. Sama juga situasi di laut. Kawasan ikan senang dikesan dan kawasan spot pon sama.

 

5 Kriteria Penting Untuk Jadi Tekong!!

baca juga Tekong Yazid, Tekong Tenggiri Pulau Payar

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI