BAUNG

Nama saintifik: Mystus nemurus

Nama umum: Malaysian river catfish

Nama tempatan: Baung

 

3 Ikan Terhandal Malaya Keluarga Catfish!!

 

Ikan baung merupakan antara spesies air tawar yang berasal dari Malaysia. Baung dikatakan mempunyai potensi besar dalam bidang akuakultur untuk diternak. Selain rasa yang agak lazat, baung juga menjadi spesies popular bagi pemancing. Secara morfologi, baung mempunyai dua pasang barbel atau misai dibahagian kepalanya.

 

Habitat baung biasanya di sungai-sungai atau tasik yang besar. Selain itu, ia bersifat pemakan dasar yang memakan pelbagai jenis makanan termasuk invertebrata benthic, krustasia, ikan, udang dan serangga sebagai diet utamanya.

 

3 Ikan Terhandal Malaya Keluarga Catfish!!

 

IKLAN

KENERAK

Nama saintifik : Bagarius bagarius

Nama umum : Devil catfish, Goonch

Nama tempatan : Kenerak, Hantu, Baung Bodoh, Baung Askar

 

3 Ikan Terhandal Malaya Keluarga Catfish!!

 

Kenerak (Bagarius bagarius) atau baung kenerak antara spesies yang unik. Ia unik kerana warna badannya coklat kehijauan dan bertompok-tompok seakan pakaian askar. Selain itu, rupanya juga dikatakan agak menakutkan.

Namun begitu, Ia tetap menjadi buruan kerana sifat melawan serta rasanya yang sedap lantas mendapat permintaan yang tinggi. Kenerak biasanya mendiami kawasan yang berarus deras dan berjeram di celah-celah batu dan kayu.

IKLAN

Bagi saiz dewasa ia tinggal di kawasan yang dalam serta luas atau sederhana luas. Walaupun laporan dari luar negara menunjukkan kenerak bersaiz mega, namun di Malaysia, kenerak bersaiz belasan kilogram sudah semakin sukar ditemui melainkan saiz biasa.

 

3 Ikan Terhandal Malaya Keluarga Catfish!!

 

PATIN

Nama saintifik: Pangasius pangasius, P. sutchi, P. nasutus, P. gigas

Nama umum: Shark catfish, River catfish

Nama tempatan: Patin, Mekong, Patin buah, Patin muncung

 

IKLAN

3 Ikan Terhandal Malaya Keluarga Catfish!!

 

Ikan patin merupakan spesies yang terkenal tidak kira sebagai hidangan atau pertarungan bagi pemancing di Malaysia. Patin liar boleh dijumpai di lombong atau sungai. Spesies ini sinonim dengan bandar Temerloh di Pahang sebagai hidangan dan bernilai tinggi.

 

Terdapat tiga spesies yang direkodkan berasal dari semenanjung iaitu patin buah (Pangasius nasutus), patin juara (P. micronemus) dan patin muncung (Helicophagus waandersii). Patin liar mempunyai nilai yang lebih tinggi berbanding patin sangkar atau ternak.

 

Bagi pemancing pula, selain patin liar, patin Mekong (Pangasionodon gigas) yang merupakan spesies berasal dari Thailand paling memberi kepuasan dalam pertarungan.

 

Selain itu, patin juga menjadi spesies penting dalam sektor akuakultur kerana mudah diternak. Sehingga kini terdapat lebih kurang 30 spesies dari tiga genus berbeza bagi ikan dari keluarga Pangasiidae ini.

 

3 Ikan Terhandal Malaya Keluarga Catfish!!

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI