Jika di tengah laut, tiada umpan lain yang mampu menandingi cumit atau sotong jarum hidup bagi menjerat ikan-ikan gred A seperti ikan merah, jenahak, kerapu serta tenggiri. Dalam trip bottom, cumit menjadi penanda kejayaan trip tersebut. Sekiranya berjaya memperoleh cumit dalam kuantiti yang mencukupi maka berpeluanglah untuk hasil pecah tong.

10 Umpan Pilihan Terbaik Mancing Di Laut!!

 

Umpan yang cukup sininom bagi pancingan pesisir pantai. Walaupun ia cukup popular bagi memancing gelama namun ikan daun baru, tebal pipi, tetanda dan jenahak turut sama boleh dipancing. Dalam pancingan kelong atau rumah rakit, umpun-umpun merupakan umpan nombor satu yang wajib dibawa.

10 Umpan Pilihan Terbaik Mancing Di Laut!!

 

Boleh dikatakan umpan yang wajib ada bagi pancingan bottom di perairan Pelabuhan Klang. Namun di beberapa padang pancing yang berkongsi air yang sama (Selat Melaka), ia kurang digunakan kerana jarang mendapat sambutan dari pemangsa.

Sasaran tentu saja ikan jenahak, merah, kaci, kerapu, mahupun pari. Selain digunakan hidup-hidup, janggut atau jemarinya turut berkesan digunakan dalam keadaan segar.

IKLAN

10 Umpan Pilihan Terbaik Mancing Di Laut!!

 

Hanya pemancing dasar laut dalam saja yang biasa menggunakan umpan ini. Maka tidak hairan ramai juga pemancing tidak tahu udang jenis ini yang kurang isi boleh dijadikan umpan. Ia sangat berkesan ketika ia masih hidup untuk menjerat kerapu, jenahak, merah, gerut-gerut serta pari terutamanya di perairan Selat Melaka.

10 Umpan Pilihan Terbaik Mancing Di Laut!!

 

Bila sebut saja umpan ketam atau ketam nipah pasti nama ikan ketarap atau bayan akan terkait dengan sendirinya. Namun ikan lain seperti kuku dan kerapu turut membaham umpan ini. Namun saiz ketam yang digunakan perlulah bersaiz kecil. Jadi, tidaklah hairan sekiranya masih ramai pemancing yang belum pernah menggunakan ketam nipah sebagai umpan.

IKLAN

10 Umpan Pilihan Terbaik Mancing Di Laut!!

 

Dari dulu sehingga kini umang-umang merupakan umpan pilihan untuk memancing sembilang atau gemang. Namun ikan lain seperti gelama, gerut-gerut dan kitang turut berminat kepadanya. Malah ikan pari puluhan kilo turut pernah didaratkan hasil penggunaan umang-umang ini. Umang-umang juga tidak sukar untuk dicari dan hanya perlu memecah `rumahnya’ untuk mengeluarkannya.

10 Umpan Pilihan Terbaik Mancing Di Laut!!

 

IKLAN

Biasanya orang guna umpan ni biar sesirat kering dulu baru cangkuk pada mata kail. Tapi kalau guna terus pun tak jadi masalah. Sesirat ni kalau kecil pakai sekor-sekor cangkuk kat mata. Kalau besar korang potonglah kasi cun-cun kat mata kail. Umpan ni memang lambat sikit nak dapat strike, tapi kalau dapat strike biasanya saiz mega. Ikan yang kerap makan umpan sesirat ni ialah belukang, pari dan juga jenahak.

 

 

Belangkas atau isinya tidak dijadikan sesuai dijadikan umpan. Tetapi telurnya sangat berkesan untuk dijadikan umpan. Ia merupakan umpan yang cukup sinonim untuk memburu keluarga pak misai seperti sembilang, duri dan juga belukang. Sekiranya anda terpancing belangkas, periksa badannya dan lihat kalau-kalau ia mempunyai telur.

10 Umpan Pilihan Terbaik Mancing Di Laut!!

 

Antara umpan yang popular bagi pancingan di kelong. Ikan sasaran pula merupakan ikan yang sering berlegar di kawasan kelong seperti gerut-gerut, sembilang, duri dan lain-lain lagi. Seperti mana telur belangkas juga, kerang merupakan umpan alternatif untuk memancing spesies pak misai.

10 Umpan Pilihan Terbaik Mancing Di Laut!!

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI