Fungsi lain ialah bertindak sebagai alat untuk mengurangkan tekanan geseran pada struktur dan pada masa yang sama ia juga mampu untuk mencangkukkan mata kail dengan lebih kemas pada mulut ikan.

 

Kelebihan inilah menjadikan shock leader ini sering digunakan oleh kaki pancing terutamanya bagi mereka yang menggunakan tali sulam kerana tali sulam juga tidak mempunyai kuasa regangan untuk menampung henjutan kuat ikan secara tiba-tiba dan tugas ini dipikul oleh perambut tangsi yang akhirnya bertindak sebagai absorber.

IKLAN

 

Selain itu, tali sulam yang dijual di pasaran sekarang mempunyai pelbagai warna. Kebanyakan daripada warnanya lebih untuk menarik perhatian kaki pancing untuk membelinya selain berkesan untuk kaedah pancingan tertentu tetapi tidak kepada ikan.

IKLAN

 

IKLAN

Jika diabaikan pemasangan perambut ketika casting, ia sedikit sebanyak akan mengangu perhatian ikan untuk menyambar umpan anda. Dengan pemasangan shock leader (lut sinar) sepanjang sedepa atau sedepa lebih, mampu untuk menyelesaikan masalah tersebut.

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI