Perubahan suhu di waktu lewat petang membuatkan tempoh ini juga menjadi waktu yang terbaik untuk turun memancing. Pada waktu ini juga dikatakan banyak spesies pemangsa berkeliaran mencari mangsa sebelum malam berlabuh.

 

Waktu-Waktu Terbaik Turun Memancing!!

 

Sesetengah ikan menjadikan waktu malam untuk aktif memburu mangsa. Pada waktu ini juga suhu air sangat sesuai untuk ikan mencari makanan. Biasanya spesies `bermisai’ sangat aktif mencari makanan dengan deria hebatnya itu.

 

IKLAN

Waktu ini adalah sangat penting bagi kaki mancing wajib untuk mengambil tahu kerana pergerakan air mulai pasang adalah waktu yang ideal untuk memancing di pantai atau laut. Ini kerana ikan sangat aktif mengikut arus air untuk mencari makan.

 

Waktu ini juga sama seperti air bergerak pasang. Air menyongsong surut juga menjadikan ikan kembali aktif mencari makanan.

 

IKLAN

Waktu-Waktu Terbaik Turun Memancing!!

 

Cuaca mempengaruhi suhu air. Jadi waktu terbaik untuk memancing ialah ketika cuaca tidak panas kerana suhu air panas menjadikan ikan tidak berminat untuk keluar mencari makan. Ada juga berpendapat selepas hujan dan ketika hujan renyai menjadi waktu terbaik untuk memancing.

 

IKLAN

Ada nelayan yang berpendapat,waktu terbaik untuk memancing ialah ketika angin selatan dan selepas angin barat. Pada waktu ini dikatakan ikan akan mudik ke pantai dan lebih aktif mencari makanan.

 

Waktu-Waktu Terbaik Turun Memancing!!

 

Ada beberapa spesies ikan memilih musim tertentu berhijrah, bertelur atau mencari makan. Jadi dengan mengetahui musim ikan ini,anda akan lebih berpotensi mendapat hasil yang lumayan.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI