IKLAN

 

Awal pagi

Tak perlu nak dipersoal lagi kenapa waktu ini menjadi waktu terbaik untuk turun memancing. Ketika matahari mulai terbit, ia akan mengubah suhu air menjadi waktu yang paling sesuai untuk ikan mencari makan dan ini akan menambah potensi strike anda.

 

Senja

Perubahan suhu di waktu lewat petang membuatkan tempoh ini juga menjadi waktu yang terbaik untuk turun memancing. Pada waktu ini juga dikatakan banyak spesies pemangsa berkeliaran mencari mangsa sebelum malam berlabuh.

 

Waktu-Waktu Terbaik Turun Memancing

 

Waktu malam

IKLAN

Sesetengah ikan menjadikan waktu malam untuk aktif memburu mangsa. Pada waktu ini juga suhu air sangat sesuai untuk ikan mencari makanan. Biasanya spesies `bermisai’ sangat aktif mencari makanan dengan deria hebatnya itu.

 

Air bergerak pasang

Waktu ini adalah sangat penting bagi kaki mancing wajib untuk mengambil tahu kerana pergerakan air mulai pasang adalah waktu yang ideal untuk memancing di pantai atau laut. Ini kerana ikan sangat aktif mengikut arus air untuk mencari makan.

 

Air bergerak surut

IKLAN

Waktu ini juga sama seperti air bergerak pasang. Air menyongsong surut juga menjadikan ikan kembali aktif mencari makanan.

 

Waktu-Waktu Terbaik Turun Memancing

 

Faktor cuaca

Cuaca mempengaruhi suhu air. Jadi waktu terbaik untuk memancing ialah ketika cuaca tidak panas kerana suhu air panas menjadikan ikan tidak berminat untuk keluar mencari makan. Ada juga berpendapat selepas hujan dan ketika hujan renyai menjadi waktu terbaik untuk memancing.

 

Faktor angin

Ada nelayan yang berpendapat,waktu terbaik untuk memancing ialah ketika angin selatan dan selepas angin barat. Pada waktu ini dikatakan ikan akan mudik ke pantai dan lebih aktif mencari makanan.

 

Waktu-Waktu Terbaik Turun Memancing

 

Musim ikan

Ada beberapa spesies ikan memilih musim tertentu berhijrah, bertelur atau mencari makan. Jadi dengan mengetahui musim ikan ini,anda akan lebih berpotensi mendapat hasil yang lumayan.