Biasanya apabila tibanya bulan April/ Mei akan bermulalah musim mencandat sotong. Sebelum itu, jika berhasrat ingin mencandat, lakukanlah tempahan bot awal-awal lagi bagi mengelakkan ketiadaan bot jika ditempah saat akhir.

 

Paling penting dan juga untuk keselesaan, dapatkan satu kumpulan kecil (10-12 orang) untuk tempahan satu bot. Perhatikan waktu bilakan sesuai untuk mencandat. Paling sesuai adalah ketika bulan terang kerana sotong lebih aktif dan tertarik kepada cahaya. Menurut tekong, ketika bulan gelap sotong kurang sedikit tetapi saiz yang di candat lebih kasar dan isinya lebih tebal.

 

Waktu Paling Tepat Dan Cara Candat Sotong Paling Mantap

 

Amat penting menyediakan candat ketika masih di atas daratan, ia mengelakkan mabuk laut jika membuatnya di atas bot. Candat apollo atau candat mayat sebanyak 2-3 biji diikat ke tali perambut seperti ikatan mata kail apollo atau paternoster. Jarak di antara candat lebih kurang 1 hingga 1.5 kaki supaya sotong yang bersaiz panjang tidak tersangkut ekornya dengan candat yang lain.

 

Waktu Paling Tepat Dan Cara Candat Sotong Paling Mantap

 

IKLAN

Batu ladung atau candat twist diturunkan terlebih dahulu secara perlahan-lahan agar candat tidak berbelit. Candat yang telah mencecah dasar dikarau naik sedikit lantas dihenjut berulang kali bagi menarik minat sotong yang berlegar-legar di bahagian dasar. Sambil menghenjut, kekili dikarau sedikit demi sedikit kerana ada kalanya kawanan sotong lebih berminat kepada candat yang di unjun di pertengahan air.

 

Jika menggunakan kekili, larasan drag kekili yang sesuai adalah sesuatu yang perlu di ambil perhatian. Jika terlalu ketat dibimbangi sesunggut sotong terkoyak/terlucut ketika ia menghenjut ke belakang dalam usaha melepaskan diri.

 

Waktu Paling Tepat Dan Cara Candat Sotong Paling Mantap

 

Sebaiknya gunalah kekili bersaiz besar (4000-5000) supaya kerja mengarau sotong dapat dilakukan dengan pantas. Dengan kehadiran sotong yang banyak sudah tentu masa tidak perlu dibazirkan.

IKLAN

 

Joran sederhana keras lebih sesuai digunakan. Bayangkan 4-5 ekor sotong torak yang panjang-panjang berjaya di candat, sudah pasti ‘letih’ anda melayan dengan joran yang lembut. Disarankan agar menggunakan tali utama berkekuatan 25lb – 30lb. Boleh juga menggunakan tali sulam sekitar 40lb-50lb. Manakala tangsi 20lb-25lb sudah memadai sebagai perambut.

 

Waktu Paling Tepat Dan Cara Candat Sotong Paling Mantap

 

Penggunaan perambut yang lebih halus sememangnya lebih sensitif tetapi cepat kerinting dan mudah putus seandainya ada ikan yang menyambar sotong yang tersangkut di hujung candat. Ketika jumlah sotong berkurangan ikatan perambut ‘Y’ lebih efektif berbanding ikatan mata apollo.

IKLAN

 

Pada trip mencandat saya dan rakan-rakan kali ini, kehadiran sotong lebih banyak ketika menjelang maghrib dan pada awal malam. Turut serta, beberapa orang rakan termasuklah geng ‘abang-abang veteran’ yang turut ingin merasai pengalaman mencandat. Bagi saya, lebih gemar mencandat menggunakan set pancing (reel & rod) berbanding cara koyan seperti cara tekong kerana ia lebih

 

Waktu Paling Tepat Dan Cara Candat Sotong Paling Mantap

 

Bila sahaja sotong banyak diperolehi, bot nelayan pasti berkumpul berhampiran bot. Tidak ketinggalan bot-bot kecil turut sama ‘menyelit’ untuk berpesta menaikkan sotong.

 

Apabila sotong mulai sepi, tekong biasanya akan berhubung antara satu sama lain di mana spot sotong yang banyak selain akan pergi ke lokasi yang kerap dia kunjungi. Sejak kebelakangan ini kumpulan pemancing wanita turut menempah botnya untuk merasai keseronokan ‘menarik’ sotong. Anda bila lagi?

 

Waktu Paling Tepat Dan Cara Candat Sotong Paling Mantap

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI