Pemahaman kejadian air pasang dan surut adalah penting bagi pemancing untuk mengetahui jenis ikan dan di mana pergerakannya.

Dengan itu membolehkan pemancing mengagak dan seterusnya memperoleh hasil yang lumayan.

 

Kadar hujan yang turun juga memainkan peranan yang penting kerana hujan memberi kesan kepada paras kandungan garam dalam air dan boleh menjejaskan pergerakan ikan-ikan tertentu.

Seseorang yang menyeberangi jambatan muara atau kuala akan mendapati tanah atau pasir kebanyakannya ditutupi dengan air, pada masa yang, selepas hujan berhenti, air akan mengalir membuat terusan dan lopak besa terutama kawasan pasir.

 

Pemancing akan cepat belajar serta memahami bentuk permukaan serta pergerakan air dengan cepat ini akan memperbaiki dan menambah pengetahuan seseorang pemancing.

 

PASANG SURUT LAUT

 

Di dalam keadaan biasa, jurang perbezaan air pasang dan suru biasanya di antara 12 jam 25 minit, di antara air penuh mengikut air tinggi, rendah, tinggi dan rendah dalam sehari.

Purata dalam setahun, perubahan masa pasang surut lebih kurang 50 minit dalam sehari.

 

Air pasang besar akan berlaku apabila bumi, bulan dan matahari bertembung ke garisan lalu membentuk satu sudut tepat.

IKLAN

Apabila matahari dan bulan terletak di sepanjang garisan yang sama, sama ada berhadapan bumi atau membelakanginya, keadaan ini akan membuat air menjadi pasang besar.

 

Perubahan ini tidak sesuai untuk memancing kerana arus pasang besar laju dan kuat (paras air paling tinggi semasa air mati atau tenang merupakan paras yang terendah).

Apabila matahari dan bulan keluar dari darjah sederhana, pasang surut akan menjadi rendah.

 

Ingin diingatkan kepada pemancing baru, perlulah mengetahui jadual pasang surut yang boleh diperoleh dari jabatan laut untuk dijadikan panduan dan membantu perancangan

memancing untuk keluar memancing dan sentiasalah mengikut perkembangan terkini sebelum bertolak.

 

HUJAN

 

IKLAN

Tidak seperti di kawasan lain, hujan menjadi rahmat apabila seseirang pemancing sedang memancing di teluk atau muara.

Hujan lebat berterusan atau banjir sama ada kotor atau jernih boleh menjadi baik atau buruk bergantung kepada keadaan tempat, cuaca dan jarak laut.

 

Dalam erti kata lain, hujan lebat atau banjir akan memberi laluan kepada ikan untuk keluar ke sungai dan seterusnya ke laut.

Musim hujan akan menyebabkan air menjadi keruh dan seterusnya membantu pembiakan ikan terutamanya ikan belanak.

 

Sekiranya hujan turun berlarutan dalam tempoh lebih satu hari atau seminggu, keadaan akan boleh menjadi buruk dan memberi kesan kepada mata pencarian nelayan dan dalam

tempoh proses pertukaran air balik ke asal, ikan-ikan mula bergerak dan berpindah keluar ke lautan terbuka.

 

IKLAN

Air tawar yang bercampur dengan air masin akan timbul dahulu dari air masin disebabkan air tawar ringan dari tarikan daya bumi. Ini akan memberi kesan kepada tabiat ikan.

Ikan merah, gerut-gerut dan gelama atau ibu gelama atau jenahak terutamanya, akan cuba menyorokkan diri di kawasan yang mempunyai lubang yang dalam.

 

Selalunya terdapat ban pasir yang mudah dihakis oleh banjir atau hujan lebat yang berlarutan.

Kesan hakisan ini lama kelamaan akan membentuk satu lopak ar yang dipanggil PALOH. Paloh ini akan penuh dihuni dengan hidupan laut yang mengeluarkan pelbagai jenis ikan dan udang ditambah dengan kemasukan air dari laut yang membawa ikan-ikan besar.

 

Dalam erti kata lain, kawasan paloh mempunyai potensi adanya ikan-ikan yang boleh dipancing. Apabila kawasan paloh mula surut, pemancing perlulah menyusur mengikut

aliran air keluar di mana ikan akan memasuki ke kawasan yang terdapat punca makanan tetapi perlu diingatkan agar pemancing janganlah leka kerana pemancing boleh terperangkap apabila air pasang.

 

ANGIN

Dua sebab mengapa angin mendatangkan kesan kepada pemancing dan nelayan. Pertama, ikan tidak akan memakan umpan di dalam keadaan angin bergelombang dan menaiki bot

pada waktu ini akan mendatangkan kesan yang merbahaya. Itulah sebabnya pemancing perlu mengetahui ramalan kaji cuaca sebelum bergerak keluar memancing.

 

(Sedikit tip): Apabila angin meniup ke arah pantai, angin di tengah laut akan kurang aktif dan pemancing akan lebih berjaya dengan hasil tangkapan.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI