Belut merupakan ikan yang tidak tersenarai dalam ikan sasaran yang wajib diperoleh dalam kebanyakan kalendar pemancing.

Malah, jika tidak memperoleh lesen belut untuk tempoh yang panjang sekali pun tiada siapa yang mempedulikannya.

Ia tidak sama sebagaimana lesen sebarau, toman, jenahak atau tenggiri. Dan tiada siapa yang begitu teruja untuk berselfi dengan belut.

 

Walaupun memancing belut bukanlah satu aktiviti yang popular, namun ia tetap satu cabang aksi memancing yang menyeronokan dan memiliki peminat yang tersendiri.

Jom kita tengok apa kata netizen tentang aktiviti memancing spesies ikan yang menetap di di dalam lubang tanah ini…

 

 💡 SAYA HAN

“Zaman aku memancing belut dulu takde phone kamera… haha. La ni ada phone kamera tapi takda pulak port nak pancing belut. Kesian tak aku?”

 

 💡 YUSLEE YUSOF

“Best apa mancing belut ni. Rasanya last aku pancing belut dulu time sekolah form 3. Masa tu guna mata kail jejari basikal je. Itu pun dah rasa cukup seronok.

Biasanya main dekat lubang akar pokok kelapa dan kena pandai main la kalau paksa mulut belut mesti koyak dan lucut.”

 

 💡 AMIRUL RASYID ABD AZIZ

“Pengalaman pancing belut… guna tangsi dalam dua jengkal, ikat mata kail J kecik dan umpan cacing.

Lidi dalam dua jengkal, cucuk mata kail yang berumpan kat hujung lidi, cari lubang belut dan jolok lidi ke dalam. Lepaskan lidi tapi sentiasa pegang tangsi.

Bila nampak lidi tenggelam ke lubang perlahan-lahan (belut tengah makan umpan) biarkan dulu, bila rasa confident tarik tali keluar dan bergembiralah.”

 

 💡 MUZAID MUSTAKIM

“Pancing belut pakai teknik mata kail lurus. Teknik dari Indonesia. Memang senang dapat. Kalau tak percaya boleh try. Caranya pun senang… luruskan saja mata kail yang jenis panjang dan lembut.”

 

 💡 MOHD ZAKWAN ZULKIFLI

“Siapa kata pancing belut tak popular? Last saya pancing belut beberapa bulan lepas di kawasan sawah kat Besut, Terengganu. Hampir setengah baldi dapat.

Memang seronok betul. Tapi satu perkara tu ada betul… memang tak ambik gambar pun. Lagi pun susah nak pegang handphone time main selut ni.”

 

 💡 MOHD SAIFUL HAMZAH

“Memanglah seronok pancing belut tapi yang tak bestnya malas nak cari lubang belut tu. Setakat buat bunyi cicak tu takpe lagi… hahahaha.

Kalau orang yang biasa mancing belut ni tentu tak faham apa kaitan bunyi cicak. Hahaha… lantak korang la tak faham pun.”

 

 💡 MOHD RYZAL

“Kalau pancing belut pakai mata kail tu kira biasa-biasa saja… kawan tangkap belut pakai tangan dan penyapu lidi sebatang. Jangan tak percaya.

Pandai-pandai korang la nak brain macam mana. Tapi ni memang betul-betul kejadian… bukan cubaan.”

 

 💡 SHAHRIL FIRDAUS ARIL

“Mengail belut memang syok. Lepas mengail terus masak dan makan lagilah sedap. Belut memang sedap. Sesiapa yang suka makan belut tentu akan teringin nak cari belut sendiri.”

 

 

 💡 SAIFUL HISHAM 

“La ni belut mahal bro… RM20 lebih dah sekilo. Kalu beli kat kedai mau RM 30 sekilo. Dulu aku tak pancing, aku tahan bubu belut je. Senang dah cepat. Hahaha… lagi seronok jual belut tu.”

 

 💡 SHINJI KURIL NEJI

“Setakat ni belum pernah dapat belum lagi walaupun secara tak sengaja. Pancing belut pun tak pernah. Tapi kalau adik-beradik belut (sesirat) tu selalu la dapat.

Hahaha… mungkin sebab tu lah jadi tak minat nak mancing belut.”

 

Tinggalkan Komen