Alangkah ruginya hanya pada bulan Ramadan sahaja kita mengamalkan memakan buah kurma. Itu pun pada awalan puasa.

Semakin akhir Ramadan maka semakin ia diketepikan. Sedangkan banyak kelebihan yang tersembunyi pada buah yang penuh berkah ini.

 

Ubat mandul

Percayakah anda bahawa ekstrak kurma dapat mengubati kemandulan pada wanita? Kalau masih belum ada rezeki anak tu bolehlah tambahkan pengambilan buah kurma ni.

 

Ubat para angkasawan

Tahukah anda bahawa makanan dan ubat paling penting bagi para angkasawan adalah kurma? Walaupun korang bukan angkasawan pun tetap ada kebaikan jika memakan kurma secara rutin.

 

Ditakuti jin

Tahukah bahawa bahawa orang yang memakan kurma setiap hari tidak akan didekati jin. Hantu juga merupakan sebahagian jin. Jadi, elok sangat bagi korang yang takut sangat pada hantu.

 

IKLAN

Wacana: Khasiat buah kurma yang memeranjatkan

 

Lebih sihat dari kaviar

Tahukah anda bahawa buah kurma lebih menyihatkan daripada kaviar? Daripada buang duit makan kaviar, lebih baik makan kurma je.

 

Ubat penyakit kulit

Tahukah anda bahawa sabut pokok kurma adalah pembersih yang paling baik bagi tubuh dan dapat melindunginya dari penyakit-penyakit kulit?

 

IKLAN

Pengubat sedih

Tahukah anda bahawa apabila kurma direbus dan diminum seperti teh maka ia dapat menggembirakan hati yang sedih?

 

Wacana: Khasiat buah kurma yang memeranjatkan

 

Kalori selori

Tahukah anda bahawa setiap 100 gram kurma mengandungi 318 kalori, setara dengan 315 kalori yang terkandung dalam setiap 100 gram madu?

IKLAN

 

Menaikkan semangat

Tahukah anda bahawa sebutir kurma dapat membekalkan anda kalori yang cukup untuk aktiviti seharian dengan penuh semangat?

 

Makanan askar

Tahukah anda bahawa makanan paling baik yang digunakan oleh askar perang adalah kurma, kerana kurma kaya dengan kalori, menguatkannya dan menggiatkan kelenjar adrenal sehingga dia menjadi seorang yang berani dan tidak takut akan kematian?

 

Ribuan jenis

Tahukah anda bahawa ada 1,450 jenis kurma di seluruh dunia? Admin percaya majoriti daripada korang langsung tak tahu pasal ni… termasuklah admin sendiri.

 

Wacana: Khasiat buah kurma yang memeranjatkan

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI