Selain industri perikanan, ikan cencaru turut menjadi ikan sasaran dalam industri perikanan rekreasi. Dalam dunia memancing, walaupun ikan cencaru bukanlah ikan sukan namun ia tetap menjadi spesies yang dicari keseronokan memancing serta sebagai hidangan di meja makan.

 

Ikan cencaru boleh dipancing dengan pelbagai kaedah. Sebagaimana yang sedia maklum, teknik memancing menggunakan sabiki atau apollo merupakan aplikasi yang paling umum dan banyak dipraktikkan.

 

Variasi Teknik Mancing Cencaru

 

IKLAN

Pancingan cencaru melalui teknik sabiki atau apollo ini boleh dilakukan di pelbagai lokasi memancing juga. Kebiasaannya di kelong, unjam, boya dan kapal parkir menjadi lokasi popular memburu ikan pelagik ini. Sementara waktu terbaik untuk memancingnya adalah ketika kemuncak air pasang besar.

 

Selain teknik apollo, cencaru juga boleh dipancing dengan keadah mengilat (casting) dan jigging. Bagi aplikasi mengilat, lokasi pantai berpasir dan berbatu merupakan spot terbaik untuk mencari spesies ini. Begitu juga di pesisir pulau.

 

Variasi Teknik Mancing Cencaru

IKLAN

 

Manakala untuk aktiviti jigging pula, penggunaan jig mikro merupakan senjata yang paling ampuh untuk menjeratnya. Penggunaan jig dengan assist hook yang berambu-ramba dan berbulu lebih menarik perhatian cencaru untuk mengejarnya.

 

Keterujaan dalam memancing cencaru ialah apabila bertemu dengan kumpulan cencaru bersaiz kasar atau lebih popular dengan gelaran cencaru kuda. Perlawanan dengan menggunakan set pancing ringan atau ultra ringan merupakan satu permainan yang cukup menghiburkan dan membuatkan pemancing ketagih untuk memburu spesies berbadan torpedo ini.

IKLAN

 

Variasi Teknik Mancing Cencaru

 

Pada masa kini, ikan cencaru bersaiz kasar atau cencaru kuda dipancing dengan menggunakan kekili elektrik. Bagi sesetengah pemancing ia kedengaran melucukan sebaliknya itulah kenyataannya. Penggunaan kekili elektrik, apollo bersaiz besar (20-24) dan batu ladung besar seberat ½ kg ternyata paduan terbaik untuk mendaratkan cencaru kuda.

 

Variasi Teknik Mancing Cencaru

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI