Terdapat puluhan jenis mata kail dan setiap mata kail yang direka bentuk itu sebenarnya dikhususkan untuk jenis pancingan dan spesies sasaran tertentu. Berikut disenaraikan mata kail, jenis pancingan dan spesies ikan sasaran yang sepadan.

 

Mata Kail Sembat

Saya tidak menemui nama global mata kail jenis ini dalam istilah mata kail. Namun ia masih tergolong dalam custom hooks. Biasanya mata tiga atau treble hooks dilekatkan dengan pemberat pada dasarnya sama ada dengan cara mengikat dipateri.

Walau bagaimana pun penggunaan mata sembat ini tidak dibenarkan dalam peraturan memancing. Selain digunakan untuk menyembat ikan, mata sembat turut digunakan dalam proses mencari joran yang jatuh ke lubuk memancing.

 

Variasi Mata Kail Alternatif Untuk Teknik Memancing

 

Mata Kail Belut

Mata kail belut merupakan satu-satunya 100% custom hooks. Oleh yang demikian tiada istilah khusus bagi mata kail jenis ini kerana pengeluar atau kilang yang menghasilkannya. Jadi, anda tidak akan menemuinya di kedai-kedai pancing.

Biasanya mata kail belut ini dihasilkan sendiri oleh pemancing belut. Biasanya juga mereka akan menggunakan dawai keras seperti lidi basikal dan membentuknya seperti mata berteras panjang tanpa duri pandan.

 

Variasi Mata Kail Alternatif Untuk Teknik Memancing

 

IKLAN

Weedless Hooks

Mata kail kalis sangkut yang sesuai untuk pancingan haruan atau toman sama ada menggunakan umpan katak. Selain itu ia juga boleh digunakan untuk menggantikan mata kail biasa pada gewang bagi tujuan bebas dari sangkut.

Malah ia boleh digunakan untuk apa-apa tujuan memancing khususnya bagi mengelak umpan yang digunakan tersangkut pada objek seperti samai dan sebagainya.

 

Variasi Mata Kail Alternatif Untuk Teknik Memancing

 

Jig Head Hook

Mata kail jenis ini didatangkan lengkap dengan pemberat pelbagai saiz dan bentuk yang dikhususkan bagi kegunaan pancingan teknik mengilat dan juga mengunjun. Lazimnya gewang soft plastic akan dicangkukkan pada mata kail ini. Selain soft plastic, umpan lain seperti anak ikan atau hirisan ikan juga boleh dicangkuk padanya.

 

Variasi Mata Kail Alternatif Untuk Teknik Memancing

IKLAN

 

Assist Hooks

Pada awal penciptaannya, mata kail untuk kegunaan aktiviti pancingan teknik jigging ini direka bentuk dengan duri pandan berada di bahagian luar teras. Namun kini kedudukan duri pandannya dibentuk sama sahaja dengan mata kail biasa.

Assist hooks ini diperbuat daripada pelbagai jenis logam dan corak bentuk bagi kesesuaian teknik jigging yang ingin dipraktikkan.

 

Variasi Mata Kail Alternatif Untuk Teknik Memancing

 

Double Hook

Double hook atau kail dua mata merupakan mata kail yang dikembarkan atau memiliki dua cangkuk. Kail dua mata ini biasanya dipasang pada gewang permukaan seperti jump frog atau soft frog bagi tujuan mengurangkan masalah tersangkut pada objek yang terdapat di permukaan air atau pun di dasar perairan.

 

IKLAN

Variasi Mata Kail Alternatif Untuk Teknik Memancing

 

Treble Hooks

Mata kail tiga atau mata tiga merupakan mata kail yang mempunyai tiga cangkuk. Ia digabungkan menjadi satu dengan tujuan meningkat peratus hook up berbanding mata kail tunggal. Mata tiga ini biasanya diperbuat daripada pelbagai jenis logam, saiz dan kekuatan.

Mata tiga ini lebih banyak dipasangkan pada gewang. Walau bagaimana dalam sesetengah teknik memancing ia turut digunakan menggantikan mata tunggal.

 

Variasi Mata Kail Alternatif Untuk Teknik Memancing

 

Tiger Prawn Hook

Tiger prawn hook atau mata kail udang harimau merupakan mata kail yang tergolong dalam custom hooks. Ia adalah mata kail udang atau prawn hook yang diubahsuai dengan menambahkan pemberat pada lengkungannya bagi membolehkan ia berkedudukan mendongak di dasar.

Tujuannya adalah untuk membolehkan cangkukan sempurna terhadap udang harimau sama ada ketika mengutis umpan atau cuba melarikan umpan.

 

Variasi Mata Kail Alternatif Untuk Teknik Memancing

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI