Ikan patin lawang boleh dipancing dengan teknik pancingan dasar menggunakan umpan tertentu, namun ia lebih berkesan teknik apungan berhanyut. Caranya ialah dengan menggunakan botol minuman yang diikat tali tangsi dan mata serta berumpankan roti sandwich. Umpan selain roti sandwich juga boleh digunakan.

 

Ia tidak menggunakan joran dan kekili namun pancingan dengan teknik ini memerlukan sampan atau apa saja pengangkutan air untuk meletakkan botol-botol tersebut di lokasi berpotensi dan untuk mengutipnya apabila ada mangsa yang telah mengena.

 

Teknik Paling Mudah Pancing Patin Lawang

 

Bahan Keperluan:

 

IKLAN

Botol air minuman kosong

Tali tangsi 20lb sepanjang 2 kaki

Mata kail saiz 18

Roti sandwich

 

Teknik Paling Mudah Pancing Patin Lawang

IKLAN

 

Cara-caranya:

 

Sambungkan tali tangsi kepada botol minuman dengan cara mengikat salah satu hujung tali tangsi pada botol dengan apa saja cara ikatan yang anda gemari. Yang penting ikatan tersebut harus kuat dan kemas.

 

Pada bahagian hujung tali tangsi satu lagi pula diikatkan mata kail. Apa saja ikatan mata kail boleh dipraktikkan asalkan ia kemas dan kuat.

IKLAN

 

Kemudian barulah cangkukkan sekeping roti sandwich pada mata kail. Sebaiknya pilihlah roti sandwich yang banyak kandungan susu dan agak liat (macam roti gardenia) kerana ia tidak mudah hancur apabila berada di dalam air.

 

Teknik Paling Mudah Pancing Patin Lawang

 

Setelah itu barulah lontarkannya ke lubuk berpotensi (tempat di mana ikan-ikan selalu timbul dan bermain air).

 

Lokasi yang bagus ialah di mana arusnya tidak terlalu lemah dan tidak pula terlalu laju. Kemudian pantau dari semasa ke semasa.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI