Penggunaan minyak berperisa dalam penyediaan umpan pancingan kolam hari ini semakin menular umpama pandemik Covid-19. Ia ternyata satu perkembangan sihat bagi menggantikan penggunaan umpan berasas usus haiwan yang menyesakkan penafasan dan mencemar kualiti udara dan air.

 

Cara terbaik menggunakan minyak berperisa dan beraroma adalah dengan mencampurkannya bersama tepung. Campuran minyak dan tepung yang terurai di dalam air akan segera didatangi oleh ikan untuk menyiasat dan membahamnya.

 

Berikut adalah tutorial untuk menghasilkan umpan ikan patin menggunakan bahan berasaskan tepung dan minyak.

 

Cara Menghasilkan umpan:

 

IKLAN

Step 1

Masukkan kira-kira 10-15 tutup botol minyak sugus ke dalam bekas bancuhan. Atau bergantung kepada anda sendiri banyak mana umpan yang anda akan gunakan.

 

 

Step 2

Masukkan pula 2 penutup botol paste strawberry ke dalam minyak. Kacau agar minyak dan paste sebati bersama.

IKLAN

 

 

Step 3

Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan gaul adunan. Jika adunan agak lembik, tambah lagi tepung sehingga anda memperoleh adunan yang sesuai untuk digunakan.

 

IKLAN

 

Step 4

Umpan tepung minyak sugus ini sudah boleh digunakan secara terus. Ambil perambut mata kail dan cucuk jajan memenuhi mata kail.

 

 

Step 5

Kemudian ambil sedikit umpan dan kepal pada kedua mata kail. Sekiranya umpan pecah atau berderai ketika membuat lontaran maka tambahkan lagi tepung pada adunan.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI