Siput merupakan antara umpan alternatif bagi kaki pancing ketika memancing.
Ketika kunjungan ke Kuala Ibai, Terengganu, penulis sempat menimba sedikit ilmu berkaitan umpan siput.
Pemancing di sini gemar menghabiskan waktu petang dengan memancing di kawasan berbatu di Kuala Ibai.
Antara umpan popular ialah siput ka’ki, nama gelaran tempatan untuk sejenis siput yang selalu dijadikan umpan.
Ikan kitang antara spesies ikan yang dinaikkan hasil umpan ini. Umpan ini sesuai untuk memancing ikan di kawasan berbatu seperti kerapu, kitang, gelama, sembilang, duri atau ketuka.
Cara-Cara Menyediakan Umpan
Ads
Langkah 1
Cara menggunakan siput ini ialah dengan memecahkan cengkerangnya.
Langkah 2
Ads
Rupa siput kaki apabila cangkerangnya dipecahkan.
Langkah 3
Siput ini mempunyai sepit seakan ketam dan kaki seakan labah-labah.
Ads
Langkah 4
Keluarkan badannya perlahan-lahan agar bahagian atas badannya tidak rosak.
Langkah 5
Cangkukkan pada mata kail daripada bahagian atas badannya yang lembut agar kaki dan sepitnya bergerak ketika di dalam air untuk menarik perhatian ikan.
Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI! Download seeNI sekarang!
Berasaskan minyak sawit dan adunan serai, aroma unik minyak serai ini menjadikan ia penarik baru bagi menjinakkan ikan air tawar kolam komersial khususnya patin dan tongsan sisik halus. Untuk membuktikan kepaduan gabungan ini, kami sediakan cara penyediaan dan menggunakannya.
Bahan Keperluan:
Minyak serai
Tepung gandum
Pes pandan/strawberi
Keropok jagung
TUTORIAL 1
Masukkan kira-kira ½ kg tepung gandum (setting untuk ½ kg) ke dalam bekas adunan atau tong umpan.
TUTORIAL 2
Masukkan sedikit demi sedikit minyak serai dan gaul adunan.
TUTORIAL 3
Sebaiknya dapatkan adunan yang tidak terlalu keras dan tidak terlalu lembik dan ia sudah boleh digunakan.
TUTORIAL 4
Masukkan 2-3 penutup pes pandan ke adunan dan gaul hingga sekata.
TUTORIAL 5
Apabila memasukkan pes, adunan akan menjadi kental atau keras. Masukkan lagi minyak dan gaul bagi mendapatkan adunan yang tepat.
TUTORIAL 6
Cucuk mata kail (perambut Y) dengan keropok jagung atau jajan memenuhi mata kail.
TUTORIAL 7
Ambil sedikit adunan sebesar ibu jari dan kepalkan mata kail. Kepal dengan kemas agar ia betul-betul melekat.
TUTORIAL 8
Umpan yang sedia untuk dibaling ke lubuk. Sebaiknya gunakan teknik tanam batu mati bila menggunakan umpan tepung ini.
Penggunaan esen pisang amat meluas dalam penyediaan umpan bagi pancingan ikan air tawar terutamanya di kolam-kolam pancing. Ia jelas membuktikan bahawa pisang juga merupakan satu diet kepada beberapa spesies ikan air tawar.
Dalam perkongsian ini kami tunjukkan bagaimana caranya untuk jadikan pisang emas sebagai umpan memancing ikan. Kalau ikan tak nak makan pun, korang boleh makan pisang ni. Taklah membazir kalau kumpau.
Bahan-Bahan
Pisang (embun atau emas)
Perambut 3 mata kail
Mata kail teras panjang (long shank)
Straw
Manik polisterin
Cara Penyediaan
Tutorial 1
Potong pisang dalam anggaran 1-2 inci dan kupas kulitnya secara memanjang.
Tutorial 2
Kulit pisang itu kemudian dijadikan tapak umpan dan potong lebihan pada sekelilingnya.
Tutorial 3
Ambil mata kail paling tengah dari perambut 3 mata kail dan cangkukkan kulit pisang yang dijadikan tapak umpan.
Tutorial 4
Masukkan straw pada mata kail tersebut (straw hanya membalut teras mata sahaja).
Tutorial 5
Masukkan pisang melalui pangkal perambut dan melekap pada mata kail dan tapak umpan.
Tutorial 6
Cangkukkan 3-4 manik polisterin pada dua lagi mata kail daripada perambut 3 mata kail.
Tutorial 7
Cangkukkan dua mata kail tersebut pada bahagian sisi umpan dan ia sudah boleh digunakan sebagai umpan memancing.
Sesetengah bekas lombong turut didiami oleh ikan-ikan air tawar buruan ramai, namun sukar untuk menjinakkannya.
Tapi ia tidak menjadi suatu yang mustahil jika tahu bagaimana untuk menghasilkan umpan yang tepat. Berikut merupakan perkongsian terbaik untuk menjerat jelawat liar.
Bahan-bahan keperluan
2 biji telur goreng hancur
Kelapa parut goreng
Tepung gandum
Minyak belangkas (Kicap Rohu A1)
Cara Menyediakan Umpan
LANGKAH 1
Masukkan kelapa parut goreng ke dalam bekas bancuhan.
LANGKAH 2
Campurkan telur goreng hancur sedikit demi sedikit sambil digaul bersama kelapa parut. Kemudian gaul kedua-dua bahan itu sehingga betul-betul sebati. Selepas itu masukkan pula tepung gandum dan digaul sehingga menjadi doh yang sesuai.
LANGKAH 3
Masukkan minyak belangkas kira-kira 5-8 penutup.Uli adunan tersebut sehingga meresap bersama minyak belangkas.Sebaiknya uli adunan itu sehingga menjadi doh yang boleh dikepal dan tidak pecah.
LANGKAH 4
Guna spring dua mata dan kepalkan adunan pada mata kail dan juga spring.
Tahu ke anda bahawa memancing ketika hujan, memberi anda peluang lebih baik untuk menangkap lebih banyak ikan. Memang betul, tetapi ia memerlukan sedikit perencanaan...