Sotong cumit dan sotong kurita merupakan dua spesies umpan yang terbaik di dalam kelasnya. Kedua-dua spesies umpan ini amat digemari oleh hampir setiap ikan pemangsa seperti ikan-ikan snappers, groupers dan trevally. Bezanya adalah habitat yang mereka huni.

 

Sotong kurita biasanya mendiami kawasan yang berlumpur dan berbatu-batu. Sotong kurita adalah spesies yang paling bijak menyembunyikan diri dengan sifat penyamarannya yang semulajadi. Oleh yang demikian, penggunaannya perlulah bijak memilih dasar lokasi.

 

Umpan Mana Lebih Power… Cumit Atau Kurita?

 

Sotong cumit pula mendiami kawasan di pertengahan air disemua kawasan. Ia merupakan spesies yang amat aktif pada waktu malam. Biasanya ia memburu secara berkumpulan dengan turun dan naik mengikut kedalaman air dan pengaruh cahaya bulan.

 

Jika anda ingin menggunakan kedua-dua umpan ini pertimbangkanlah beberapa faktor sebagaimana berikut:

IKLAN

 

Umpan Mana Lebih Power… Cumit Atau Kurita?

 

Sotong kurita lebih berdaya tahan dari sotong cumit. Ia bagus untuk tempoh yang lama berbanding sotong cumit.

 

Sotong kurita boleh digunakan pada waktu siang dan malam, sedangkan sotong cumit lebih efektif pada waktu malam.

IKLAN

 

Sotong kurita sebenarnya lebih digemari oleh banyak pemangsa berbanding sotong cumit disebabkan ia mendiami habitat dasar dan senang diburu. Sedangkan sotong cumit mendiami kawasan pertengahan air dan sukar diburu.

 

Umpan Mana Lebih Power… Cumit Atau Kurita?

 

Jika memancing pada waktu malam sotong cumit adalah lebih baik dari sotong kurita disebabkan sotong cumit mengeluarkan cahaya apabila ianya di dalam stress dan kesakitan akibat cangkukan mata kail. Fenomena ini membuatkannya lebih mudah dikesan oleh ikan pemangsa.

IKLAN

 

Dalam keadaan segar setelah mati, sotong cumit masih mampu mengeluarkan cahaya. Oleh yang demikian, ia lebih efektif berbanding sotong kurita yang telah mati walaupun masih segar.

 

Sotong kurita tidak mudah mati, sedangkan sotong cumit sebaliknya.

 

Umpan Mana Lebih Power… Cumit Atau Kurita?

 

Sotong kurita juga dapat dijadikan umpan sedikit demi sedikit dgn cara memotong kakinya, namun ia tetap hidup. Sedangkan sotong cumit harus digunakan seekor sekaligus, jika dipotong ianya akan mati.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI