Bagi penggemar pancingan ikan baung pasti sinonim dengan umpan tapa seperti tapa Kemboja. Ramai yang nak pancing baung tapi tak sanggup nak hidu bau umpan tapa yang melantun. Tetapi bagi yang tidak mahu gunakan umpan tapa, anda sebenarnya boleh lebih kreatif dengan mencipta sendiri umpan ala-ala tapa menggunakan isi udang yang diperam dengan belacan.

 

Umpan tapa udang ni tidaklah menyucuk hidung baunya seperti mana umpan tapa perut ayam atau ikan yang terjual di kedai pancing. Walau bagaimana pun ia tetap berkesan untuk menarik perhatian baung mendekatinya.

 

Umpan Alternatif Pengganti Tapa Kemboja

 

Bahan-Bahan:

 

Udang pasar

Belacan

 

IKLAN

Tutorial 1

Sediakan udang dan kopek isinya. Hanya perlu buang kulit dan kepalanya saja tak perlu cuci bersih macam nak buat sambal.

 

Tutorial 2

Isi udang yang telah dikopek kemudian masukkan ke dalam bekas bersama belacan.

 

Umpan Alternatif Pengganti Tapa Kemboja

IKLAN

 

Tutorial 3

Hancurkan belacan dan gaul. Untuk lebih mudah sebaiknya hancurkan dulu belacan sebelum digaul rata dengan udang.

 

Umpan Alternatif Pengganti Tapa Kemboja

 

Tutorial 4

IKLAN

Isi udang boleh dipotong kecil mengikut kehendak anda atau dikelar badannya agar bau belacan lebih meresap. Tambahkan sedikit air.

 

Tutorial 5

Tutup di dalam bekas tertutup rapat dan biarkan ia lebih dari 2 hari agar sebati. Lagi lama lagi baik. Selepas tempoh berkenaan, bolehlah menggunakannya.

 

Umpan Alternatif Pengganti Tapa Kemboja

 

Tip tambahan

 

Selain udang, anda juga boleh lebih kreatif dengan mencuba hirisan daging atau isi ikan sebagai ganti untuk diperam dengan belacan. Ini kerana kedua-dua memiliki teksturnya lebih liat dan tidak mudah cepat habis bila dicangkuk pada mata kail. Selamat mencuba!

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI