Hanya kaki pancing yang mengenali semua jenis sotong popular yang terdapat di perairan negara kita. Atas sebab itulah ramai yang tidak mengenali langsung apa itu sotong katak. Kalau tak pernah pegang, Apatah lagi menyiangnya.

 

Ada juga yang menyangka sotok katak ini tidak boleh dimakan walaupun pada hakikatnya sudah berkilo-kilo sotong yang masuk ke mulutnya tanpa mengetahui spesies sotong apa yang sebenarnya mereka makan.

 

Berbeza dengan spesies sotong lain, sotong katak agak istimewa dan berbeza kerana memiliki tulang yang keras. Disebabkan tulang keras tersebut maka cara untuk menyiang sotong ini juga berbeza dengan sotong lain.

 

Cara menyiang sotong katak

 

Apa yang perlu dilakukan mula mula sekali ialah keluarkan tulang  sotong tu. Caranya, belah mantel (kulit dan isi sotong) belakang sotong tu.

 

Tutorial Terbaik Menyiang Sotong Katak

IKLAN

 

Kulit sotong tu agak liat sikit, jadi korang kenalah berhati hati sikit takut pisau melukakan tangan. Kemudian tarik keluar saja tulang tersebut.

 

Tutorial Terbaik Menyiang Sotong Katak

 

Selesai masalah tulang sotong, seterusnya bahagian yang perlu dikeluarkan ialah bahagian isi perutnya.

 

IKLAN

Tutorial Terbaik Menyiang Sotong Katak

 

Bahagian ini pun perlu berhati-hati juga terutamanya tentang kantung dakwat sotong tu. Elakkan dari kantong dakwat pecah kerana nak mencuci dakwatnya setangki air pun tak cukup.

 

Tutorial Terbaik Menyiang Sotong Katak

 

Bagi mereka yang ingin menggunakan dakwat hitam dalam masakan, bolehlah masukkan bersama sama sotong katak ni.

IKLAN

 

Ada sesetengah orang memang suka keunikan rasa dakwat sotong ni. Manis katanya. Namun, jangan terkejut kalau lauk yang dibuat tu semuanya macam masak kicap.

 

Tutorial Terbaik Menyiang Sotong Katak

 

Seterusnya bahagian kepala sotong pula, adalah dinasihatkan atau sebaiknya buanglah mata dan mulut sotong. Terutama paruhnya yang tajam di mulutnya itu.

 

Maka siaplah sudah cara menyiang sotong. Disebabkan isi sotong ini agak tebal dan liat maka sebaiknya ia dipotong kecil-kecil. Dan cara untuk melembutkannya pernah disiarkan sebelum ini.

 

Tutorial Terbaik Menyiang Sotong Katak

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI