Baitcasting reels kesayangan anda bercalar… aduh mesti tak seronok, kan? Kadang-kadang di dalam fikiran, apa caranya untuk kekili kesayangan anda kembali nampak cantik. Sebenarnya itu adalah lumrah, kerana semahal mana pun anda membelinya pasti akan tercalar juga satu hari nanti.

 

Apa yang penting dalamannya masih lagi ok. Kalau dlah bercalar teruk sangat tu, apa kata anda lakukan sendiri DIY ubah sendiri warna kekili tersebut dengan warna kegemaran anda sendiri. Susah ke? Sebenarnya ia tidaklah sesusah mana pun. Di bawah ini ada tutorial-tutorial yang anda boleh lakukan sendiri agar kekili anda kelihatan lebih menarik dan kelihatan seperti baru.

 

Peralatan yang digunakan

 

Reel yang hendak diubahsuai.

Penyembur cat Tamiya (boleh juga gunakan jenama lain ikut kesukaan masing masing).

Masking tape.

Kertas pasir saiz halus.

 

Part custom ikut cita rasa masing-masing. Saya menggunakan part dari berbagai-bagai jenama seperti KTF, Hedgehog Studio dan part dari reel Megabass.

 

IKLAN

Tutorial Pertama

Buka kesemua bahagian reel tersebut. Sila pastikan semua komponen disimpan dalam satu bekas supaya tidak hilang.

Tutorial Kemas Repaint Reel BC

 

Tutorial Kedua

Kemudian gunakan kertas pasir untuk menggosok semua bahagian badan reel tersebut. Ini bertujuan untuk meratakan bahagian cat asal supaya tidak berlekuk yang akan menjejaskan cat baru. Jangan gosok terlalu kuat sehingga menjejaskan badan reel.

Tutorial Kemas Repaint Reel BC

 

IKLAN

Tutorial Ketiga

Kemudian, basuh semua bahagian reel supaya tiada benda benda asing dan minyak melekat pada badan reel tersebut. Kemudian gunakan masking tape untuk menutup bahagian bahagian reel yang dirasakan perlu.

Tutorial Kemas Repaint Reel BC

 

Tutorial Keempat

Kemudian, gunakan penyembur cat Tamiya dan sembur ke semua bahagian badan reel. Semburan pertama nipis sahaja dan biarkan kering sebentar.

Setelah kering periksa semula bahagian badan reel jika terdapat kesan kesan tidak rata atau berlekuk. Jika terdapat kesan tidak rata dan sekata, sila gosok semula bahagian tersebut.

Ulang sehingga hilang kesan. Warna hitam flat ini tidak memerlukan undercoat atau clear, jadi ini akan menjimatkan kos.

IKLAN

Tutorial Kemas Repaint Reel BC

 

Tutorial Kelima

Badan reel yang sudah siap disembur menggunakan penyembur cat jenama Tamiya. Setelah berpuas hati dengan lapisan warna pada reel tersebut, tanggalkan masking tape.

 

Tutorial Keenam

Kemudian, pasangkan semula semua bahagian bahagian reel tersebut. Boleh juga menggunakan part asal atau part part custom yang boleh didapati di pasaran.

Tutorial Kemas Repaint Reel BC

 

Tutorial Ketujuh

Inilah rupa reel yang telah `dihidupkan’ semula.

Tutorial Kemas Repaint Reel BC

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI