Trip memancing di laut sememangnya memberi kepuasan yang lebih kepada para pemancing yang bertaraf ‘hardcore’.

Namun bagi mendapatkan status tersebut bukannya mudah. Masa, kewangan, ketahanan minda untuk mengelakkan mabuk dan juga fizikal perlu ada.

IKLAN

 

Namun semua kaki pancing pasti bermula dari bawah. Dan dengan itu satu trip pengenalan telah diaturkan bagi memberi peluang kepada kawan-kawan yang baru nak berjinak dengan ikan air masin.

Selalunya kawan-kawan ni kalau bercerita pasal pancing di kolam asyik mem’bangau’ je. Jadi harapnya taklah mem’bangau’ di laut nanti.

 

Trip telah diaturkan pada awal bulan dan bot telah ditempah awal-awal lagi. Seramai 11 orang kaki pancing yang rata-ratanya bekerja di bawah satu bumbung bertolak menaiki bas ke Mersing pada jam 11 malam.

 

 

IKLAN

Tiba di Mersing waktu pagi air masih surut maka kami meronda dahulu di kawasan bandar mencari bekalan makanan, ais dan umpan. Jam 12 tengah hari baru air mulai pasang dan bot bertolak ke kawasan Pulau Besar untuk memulakan sesi pancing.

 

Dalam pada itu ubat tahan muntah telah dibekalkan pada setiap orang untuk mengelakkan mabuk laut. Maklumlah kebanyakan pemancing baru ‘first timer’ memancing di laut. Rugilah dah bayar bot tapi tidur je, apa pun tak dapat.

 

Setelah satu jam perjalanan, tekong bot pun melabuhkan sauh dan tanpa berlengah, terus sahaja set pancing diturunkan. Oleh kerana bot tiada ‘rod holder’ kami hanya boleh menggunakan satu set pancing je seorang.

 

Sebagai permulaan masing-masing main ‘apollo’ je tapi ikan kunyit yang banyak tetap menceriakan hati. Sabiki saiz 8 hingga 10 dipertaruhkan, asal turun sahaj mesti penuh ikan kunyit melekat di mata apollo. Ada juga rakan yang cuba memancing dasar berumpankan hirisan sotong, ikan kembung dan udang.

 

 

Dalam sibuk melayan ikan kunyit dan kerapu, terdengar ‘drag’ berbunyi nyaring mengeluarkan tali. Member yang dari tadi melayan ‘apollo’ mengawal mesin pancingnya takut tali putus.

 

Kuat manalah sangat perambut ‘apollo’ beli di kedai. Pelik, apa jenis ikan yang kuat menarik mata apollo ni, sehinggalah aksi tarik menarik berlangsung selama setengah jam sebelum kelibatnya dilihat apabila membuat lompatan akrobatik di udara.

“Kapal selam!”.

 

Cepat-cepat kami menggulung tali untuk memberi laluan kepada member tadi. Semakin dekat dengan bot, semakin kuat ia membuli dengan membuat junaman ke bawah bot.

Pendek kata ke kiri ke kanan member saya ni mengawal tali. Bila saja berada dekat dengan tepi bot cepat-cepat tekong menggancu aruan tasik naik ke atas bot.

 

 

Tamat sudah perjuangan dan pembulian. Aruan tasik seberat 14kg berjaya dinaikkan dengan berumpankan ‘apollo’. Sebanrnya ikan ini telah menelan 2 ekor ikan kunyit yang memang dah melekat di mata ‘apollo’ tadi. Inilah dikatakan rezeki!

Aktiviti diteruskan dengan harapan murah rezeki nak dapat lagi aaruan tasik berumpankan ‘apollo’. Tetapi kerapu dan kunyit juga yang mengena.

 

Sesi pancingan selama 2 hari 1 malam ditamatkan dengan tangkapan yang boleh dianggap memuaskan bagi pemancing laut berstatus ‘beginner’ tanpa tragedi mabuk laut dan muntah yang teruk. Satu petanda trip memancing laut perlu dibuat lagi pada masa akan datang!