(Oleh: Mie Ngail)

Syukur Alhamdulillah, trip percubaan bersama tekong baru yang dikenali melalui rakan telah selesai dengan jayanya.

Walaupun ikan merah yang menjadi target trip kali ini agak kurang tapi kami tetap bersyukur dengan limpah rezeki yang diperolehi pada trip kali ini.

 

Dengan jarak lubuk yang terletak begitu jauh dari jeti iaitu jarak sekitar 80-90 batu nautika yang memakan masa 16-20 jam menjadikan waktu memancing kami agak singkat iaitu 3 hari sahaja.

Sepanjang perjalanan ke lubuk, kami sempat melintasi dan menjamu mata melihat beberapa buah pelantar minyak di sekitar Terengganu.

 

Hari pertama hasil yang kami perolehi agak kurang kerana lubuk yang kami singgahi menjadi sarang bot pukat tunda Vietnam lalu-lalang.

Hanya 4 ekor ikan merah dan beberapa spesies lain seperti kerapu, aruan tasik dan ibu kerisi yang berjaya diperolehi dengan mengaplikasikan teknik memancing secara berhanyut di siang hari.

 

Trip Retro – Lubuk Taruk Makan, Taruk Makan!

 

Pada sebelah malamnya tekong hanya melabuhkan bot di kawasan karang untuk memburu spesies ikan karang. Hasil hari pertama hanya setengah tong sahaja ikan pelbagai jenis kami perolehi.

 

Hari kedua

 

Hari pertama telah berlalu dan kami tidak berputus asa mencuba nasib hari kedua ini. Tanpa diduga, kami diserang segerombolan ikan cermin yang begitu banyak sekali.

Hampir seharian kami tidak putus-putus menerima asakan sang cermin. Mujurlah ke semua ahli komplot menggunakan kekili elektrik.

Kalau manual, mau ada yang lenguh tangan melayan. Boleh dikatakan lubuk kali ini sebagai “lubuk taruk makan taruk makan..”

 

Trip Retro – Lubuk Taruk Makan, Taruk Makan!

IKLAN

 

Jatuh sahaja umpan di dasar pasti ikan cermin yang makan. Pakai 2 mata, dua-dua mata akan lekat ikan cermin ini.

Dari pagi sampai ke petang kami melayan ikan cermin sampai 1 tong 200L penuh dan 1 tong 400L hampir penuh dengan ikan ini sahaja.

 

Tekong beritahu kami, bulan lepas beliau dapat menaikkan hasil ikan cermin sebanyak ini dengan hasil jualan cecah RM17,000 hanya untuk 2 hari saja.

Memang lumayan! Tetapi harus diingat rezeki di lautan sukar diduga. Bukannya setiap masa hasil akan dapat seperti ini. Untungnya kami mendapat ‘jackport’ ikan cermin pada hari itu.

 

Setelah puas melayan ikan cermin, akhirnya kami mengambil keputusan untuk bertukar ke lubuk ikan merah yang sepatutnya menjadi target kami.

Untuk ke lubuk baru ini perjalanan memakan masa lebih kurang 2 jam dan oleh yang demikian kebanyakan daripada kami mengambil  kesempatan untuk merehatkan badan bagi mengumpul tenaga keesokan harinya.

 

Hari ketiga

 

Hari ketiga pula, barulah hasil bot kami meriah dengan ikan-ikan gred A yang menjadi target trip kali ini seperti merah, kerapu, kerapu bara dan ibu kerisi.

Setiap lubuk yang kami singgah di hari ketiga ini mesti ada penghuninya. Tak menang tangan kami menaikkan spesis target yang semamangnya menjadi idaman.

IKLAN

Azli menjadi ‘champion’ trip kali ini apabila menaikkan ikan merah terberat trip kali ini iaitu seberat 8kg.

 

Trip Retro – Lubuk Taruk Makan, Taruk Makan!

 

Di sini, tekong hanya singgah sekejap-sekejap sahaja di setiap lubuk. Apabila dapat sahaja seekor dua merah, terus beliau berpindah lubuk. Begitulah seterusnya.

Mungkin untuk menjaga lubuk ini agar ia tidak terus kosong agaknya. Rata-rata ahli komplot tersenyum puas apabila berhasil menaikkan spesies idaman. Hasil hari ketiga boleh dikatakan tong 200L penuh dengan hasil-hasil ikan gred A.

 

Trip Retro – Lubuk Taruk Makan, Taruk Makan!

 

Menjelang petang, kami meminta tekong untuk singgah di pelantar terdekat untuk melayan ikan cupak. Walaubagaimanapun, di pelantar ini kami hanya dapat singgah sekejap sahaja memandangkan bekalan ais telah hampir habis.

Makanya, kami mengambil keputusan untuk pulang ke jeti untuk mengelakkan ikan busuk.

 

Ribut Sewaktu bertolak balik kami terpaksa menempuh ribut barat laut yang agak kuat dengan ombak setinggi 3-4 meter.

IKLAN

Berderau jugak kami melihat keadaan laut yang bergelora pada waktu itu. Hanya disebabkan pengalaman tekong dan bot yang besar membuatkan kami rasa agak selamat.

 

Trip Retro – Lubuk Taruk Makan, Taruk Makan!

 

Masing-masing hanya berdoa dan berserah kepada yang Maha Esa agar dijauhi sebarang malapetaka.

Alhamdulillah, kami selamat tiba di jeti keesokan harinya. Kesimpulan dari trip ini boleh dikatakan hasilnya agak baik dan hampir pecah tong.

 

Servis oleh tekong juga boleh dikatakan memuaskan kami. Awak-awaknya yang rajin dan tekong yang berpengalaman dan ada banyak lubuk simpanan menjadikan trip kali ini sukses dengan jayanya.

Keadaan bot dengan keluasan 16 kaki lebar dan panjang 58 kaki juga amat bersih dan selesa untuk kami.

 

Trip Retro – Lubuk Taruk Makan, Taruk Makan!

 

Selaku penganjur, penulis ingin ucapkan ribuan terima kasih kepada semua ahli komplot yang terlibat dalam menjayakan trip kali ini.

Kerjasama di antara ahli komplot amat baik sekali walaupun ada di antara mereka baru bersua muka. Bak kata pepatah “Muafakat Membawa Berkat”.

 

Trip Retro – Lubuk Taruk Makan, Taruk Makan!

tengok juga trip Trip Tenggiri Besar Tong Gas

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI