Teknik lompatan panjang (long hopping)

Seperti lompatan pendek, tetapi selepas sesudu tenggelam hingga ke dasar, kali ini angkat keseluruhan tangan dari penggelangan tangan hingga ke siku ke atas dalam sudut 90 darjah. Tangan boleh diangkat laju atau perlahan tetapi pastikan tali sentiasa tegang apabila menjatuhkan tangan ke posisi asalnya semula.

 

Ini adalah kerana semasa tangan diangkat, sesudu akan naik dan bergerak lebih kurang satu meter dari dasar dan semasa ia jatuh semula ia akan bergelek dan ada kalanya waktu ini disambar pemangsa.

 

Jika tali kendur, ragutan pemangsa tidak terasa dan selalunya sembatan tidak padu menyebabkan pemangsa terlepas akibat cangkukan mata kail yang tidak kukuh. Teknik ini juga secara laju dan perlahan.

 

Tips & Teknik Memainkan Spoon!!

IKLAN

 

Teknik unjunan (jigging)

Teknik ini adalah terbaik jika anda menggunakan bot. Kawasan sasaran adalah kanopi rumpair yang meneduhi tebing yang juram dan dalam atau kawasan bukit-bukit tenggelam di tengah-tengah tasik atau lombong yang boleh dijejaki dengan bantuan sonar.

 

Terbaik jika kedalaman melebihi 20 kaki, keadaan air yang gelap tetapi jernih. Untuk kawasan bukit tenggelam, pastikan bot menggunakan sauh supaya bot tidak berhanyut ditiup angin dan jika kawasan tebing, pastikan bot berhanyut sejajar dengan tebing yang curam tersebut atau ikat bot ditubir kanopi rumpair.

 

IKLAN

Sesudu dijatuhkan ke bawah bot hingga ke bawah bot hingga ke dasar, kemudian mengunakan pergelangan tangan sahaja sentap (twitch) joran sedikit demi sedikit hingga sesuu sampai kepada anda.

 

Tips & Teknik Memainkan Spoon!!

 

Cara yang lain, apabila sesudu mencecah dasar, angkat semula joran sekaki tingginya dan jatuhkan semula ke posisi asal, ulang proses ini sehingga 20 kali atau lebih. Sesudu akan sentiasa turun naik dalam lingkungan sekaki ke dua kaki dari dasar.

IKLAN

 

Selain itu anda juga boleh angkat joran tinggi hingga sudut 90 darjah, tapi pastikan tali sentiasa tegang semasa menuruti sesudu tengelam semula kedasar. Ulang juga sehingga 20 kali atau lebih.

 

Anda juga boleh unjunkan sesudu di perimeter pertengah atau beberapa kaki dari dasar. Terbaik sekali unjunan 5-10 kali (sama ada joran diangkat rendah atau tinggi) dilakukan bermula dari dasar, kemudian naik antara 2-4 kaki, unjun semula 5-10 kali, naik lagi 2-4 kaki, unjun lagi 5-10mkali dan lakukan ia bertingkat-tingkat naik hinggalah sesudu sampai kepada anda.

 

Alternatif lain selain unjunan adalah vibrating (getaran). Kali ini joran tidak diangkat tetapi hanya hujungnya digetarkan dengan menggigilkan pergelangan tangan anda sahaja. Aksi sesudu akan menjadi seperti menari-nari di dalam air. Boleh diaplikasikan cara jigging yang bertingkat-tingkat naik tadi.

 

Tips & Teknik Memainkan Spoon!!

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI