IKLAN

 

Adalah penting apabila pergi memancing ke sesuatu lokasi, kita perlu mengambil tahu spesies sasaran dan situasi padang pancing bagi membolehkan penyediaan setup peralatan pancing yang tepat. Begitu juga dengan padang pancing seperti Kuala Trong ini.

 

Bagi membolehkan kita berjaya memperolehi spesies sasaran utama iaitu MJ atau siakap merah, kita kena tahu setup peralatan yang sesuai atau sepadan untuk digunakan.

 

Kekili

Gunakan reel spinning saiz 3000 ke bawah atau LPBC (low profile bait casting) untuk aksi ringan.

 

Joran

Rod bersaiz 8 – 17lb memadai untuk menerima tentangan siakap merah.

 

IKLAN

 

Tali

Tali utama braided berkekuatan 20lb dan tali leader berkekuatan 30lb sesuai digunakan di sini.

 

Aksesori

Gunakan split ring dan mata kail yang berkualiti dan heavy duty kerana peluang mendaratkan mangsa lebih tinggi dan kes rabut atau mata kail terkangkang dapat dielakkan.

IKLAN

 

Boleh guna mata kail tunggal, untuk mengelakkan kes tersangkut kerana persekitaran mempunyai banyak akar bakau atau reba. Tetapi pilih mata tunggal jenis kuat.

 

Casting menggunakan ikan julung yang dikat dengan dawai adalah umpan terbaik untuk menjerat mangsa disini namun gewang selaman dalam juga boleh di gunakan seperti

gewang Rapala TD-7 GFR, SR-7 Pearl White, MR-7 Silver Flourescent Chartreuse SFC, SSR-7 Shad, SR-7 Shad, Max Rap-9 Silver Blue dan MR-7, Rapalla Tail Dancer 9 cm, Hot Tiger, Storm Thunder Crank 7 cm Clown.

 

 

Gunakan gewang berwarna terang ketika air agak keruh dan gunakan gewang berwarna silver atau putih menyerupai ikan julung ketika air jernih.

 

Pelbagaikan teknik karauan sama ada laju, perlahan atau mengenjut gewang ketika karauan dibuat.

 

Kenalpasti lubuk dengan melihat ikan membuat sambaran anak ikan kecil di permukaan air atau mengenalpasti reba yang berada di dasar atau tepi alur sungai ketika air surut.