Kekili

Gunakan reel spinning saiz 3000 ke bawah atau LPBC (low profile bait casting) untuk aksi ringan.

 

Joran

Rod bersaiz 8 – 17lb memadai untuk menerima tentangan siakap merah.

 

Tips & Setup MJ Kuala Trong!!

 

Tali

IKLAN

Tali utama braided berkekuatan 20lb dan tali leader berkekuatan 30lb sesuai digunakan di sini.

 

Aksesori

Gunakan split ring dan mata kail yang berkualiti dan heavy duty kerana peluang mendaratkan mangsa lebih tinggi dan kes rabut atau mata kail terkangkang dapat dielakkan.

 

Boleh guna mata kail tunggal, untuk mengelakkan kes tersangkut kerana persekitaran mempunyai banyak akar bakau atau reba. Tetapi pilih mata tunggal jenis kuat.

IKLAN

 

Casting menggunakan ikan julung yang dikat dengan dawai adalah umpan terbaik untuk menjerat mangsa disini namun gewang selaman dalam juga boleh di gunakan seperti

gewang Rapala TD-7 GFR, SR-7 Pearl White, MR-7 Silver Flourescent Chartreuse SFC, SSR-7 Shad, SR-7 Shad, Max Rap-9 Silver Blue dan MR-7, Rapalla Tail Dancer 9 cm, Hot Tiger, Storm Thunder Crank 7 cm Clown.

 

Tips & Setup MJ Kuala Trong!!

 

IKLAN

Gunakan gewang berwarna terang ketika air agak keruh dan gunakan gewang berwarna silver atau putih menyerupai ikan julung ketika air jernih.

 

Pelbagaikan teknik karauan sama ada laju, perlahan atau mengenjut gewang ketika karauan dibuat.

 

Kenalpasti lubuk dengan melihat ikan membuat sambaran anak ikan kecil di permukaan air atau mengenalpasti reba yang berada di dasar atau tepi alur sungai ketika air surut.

 

Tips & Setup MJ Kuala Trong!!

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI