Umpan

Udang hidup dan ruat adalah umpan terbaik untuk menjerat penghuni di togok. Udang hidup dan ruat ini boleh diperoleh dari gerai atau kedai pancing dalam perjalanan ke jeti. Udang hidup dan ruat ini wajib ada jika turun ke togok.

 

Selain itu sediakan juga udang segar dan ikan tamban sebagai variasi. Kadang kala hasil di togok ini memang tidak terduga.

Udang segar tidak perlu dibeli, memadai beli udang hidup lebih sikit. Udang yang mati tu boleh dibuat umpan. Tamban pula boleh dipancing di kawasan togok tapi ada masanya susah juga nak jumpa tamban.

 

IKLAN

Tips Memancing Di Kawasan Tiang!!

 

Peralatan dan kelengkapan

Gunakan lebih dari sebatang joran, sekurang-kurangnya gunalah 3 batang seorang. Jumlah joran tidak dikenakan caj. Pelbagaikan juga penggunaan umpan dan saiz mata kail kerana kita tidak tahu diet ikan hari itu.

IKLAN

 

Sediakan bekalan makanan dan minuman secukupnya kerana tiada peniaga makanan di atas togok. Memancing atas togok ni cepat lapar jadi tak seronok memancing kalau perut lapar.

 

IKLAN

Sediakan baju tambahan untuk pancingan bermalam kerana langit tidak selalunya cerah sepanjang masa. Elok juga bawa baju hujan sebagai persediaan. Atau setidak-tidak windbreaker untuk memanaskan badan.

 

Lebih elok dibawa bersama perangkap ketam atau bento. Ada masanya ketam menjadi juga di togok. Memang seronok kalau kena musim ketam di togok.

 

Yang paling penting pilih tarikh berarus sederhana yang beza pasang surutnya tidak terlalu besar. Biasanya pada waktu ini pancingan lebih seronok dan hasilnya juga agak lumayan.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI