Teknik pancingan trolling menjadi lebih berjaya sekiranya mengaplikasikan struktur gewang yang mampu dan berkebolehan berenang dengan pantas mengikut kelajuan bot. Jadi kami menggunakan gewang tundaan jenama Strike Pro Titan 14cm untuk menewaskan si pemangsa ini.

 

Strike Pro Titan berkemampuan beraksi semula jadi secara berputar ketika di dalam air. Struktur badan penuh diperbuat dari jenis kayu balsa beri kelebihan pada gewang ini supaya tidak mudah pecah dan retak ketika dihentam kuat barracuda.

 

Kelajuan Bot

Mengambil kira pengalaman trolling yang lalu, kelajuan bot kami tetapkan diantara 3 knot – 5 knot. Kami merasakan jika bot terlalu perlahan dan laju tidak sesuai untuk melakukan trolling kerana kurang berdaya saing dengan ikan sasaran iaitu barracuda. Justeru jika pemancing di luar sana ingin melakukan trolling, bot haruslah dipacu dalam kelajuan yang betul.

 

IKLAN

Untuk pancingan trolling, perkara yang harus dititik beratkan ialah kedudukan gewang yang kelihatan mudah dilihat dan spesies ikan sasaran yang ingin didaratkan.

 

Pemilihan Mata Kail

Barracuda dan juga tenggiri adalah jenis ikan yang gemar memburu mangsa secara menyambar dan laju. Seperkara yang harus dititikberatkan lagi adalah pemilihan mata kail juga mestilah betul, iaitu kuat, lasak dan mudah hook-up.

 

IKLAN

Justeru kami menggunakan mata kail dari jenis “Big Game Hook” yang mana matanya menegak lurus ke pangkal. Ini kerana apabila ikan tersebut menyambar pada gewang mata kail akan secara terus sahaja mencangkuk pada ikan tersebut.

 

Mata kail jenis ini mempunyai daya ketahanan yang cukup lasak dan kuat. Malah tidak akan mudah melurus semasa hentakan mahupun hentaman yang kuat dan agresif dari ikan sasaran. Kekuatan mata kail haruslah 10 kali ganda anggaran berat ikan sasaran untuk menampung kuasa sentapannya.

 

IKLAN

Tip Trolling Spesies Barra Pulau Telor!!

 

Jika mulakan pancingan pancingan di awal di tengah hari seelok-eloknya warna yang berkilau seperti emas dan perak dijadikan pilihan. Kami juga menjangkakan keadaan pastinya lebih sukar sekiranya tidak mengaplikasikan gewang yang berdiameter lebih besar.

 

Berdasarkan pengamatan sepanjang trip, kami melihat spesies bergigi tajam seperti barracuda ini cukup lasak ketika menyambar gewang. Kami juga beranggapan, udang hidup tidaklah begitu bersesuaian untuk aktiviti pancingan trolling kerana berkemungkinan besar udang hidup ini tidak mampu kekal lama ketika melawan arus ombak yang kuat.

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI