Memancing udang galah boleh dilakukan dari tebing atau menggunakan sampan atau bot. Tetapi bagi saya, pancingan dari bot lebih sesuai kerana anda boleh bertukar lokasi sekiranya di satu-satu lokasi itu ‘senyap’ tiada sebarang getuan.

 

Untuk pancingan bot fiber menggunakan enjin 5-8 kuasa kuda, memadai hanya 2-3 orang sahaja dalam satu bot. Ini bagi membolehkan seorang itu memasang lebih dari 2 pancing setiap orang.

 

Selepas umpan dihulurkan, perhatikan setiap hujung joran. Ketika ini, tali harus sentiasa tegang. Bila sahaja ada getuan, sentap dengan lembut dengan cara mengangkat tinggi joran anda, bagi memudahkan mata kail tertancap kemas di mulut udang.

 

Tip & Trik Menjenggo Dari Otaimer

 

Terdapat juga kaki pancing yang ‘merasuah’ terlebih dahulu udang galah iaitu datang berkumpul di bawah bot dengan cara menebuk tin sardin, makanan kucing (jenis basah) dan menggantungnya di bawah bot.

 

Dengan cara ini, udang akan tertarik dan berkumpul dek kerana bau dari tin yang ditebuk ini. Pemancing akan menghulurkan sahaja pancing di bawah bot.

 

Ketika memancing udang, sikap malas jangan diamalkan. Umpan perlu selalu diperiksa. Caranya selepas 5 minit umpan dilabuhkan dan tidak ada sebarang isyarat, joran perlu diangkat untuk memastikan sama ada ia tersangkut atau pun sudah memperolehi udang.

 

Tip & Trik Menjenggo Dari Otaimer

 

Jadi kenalah rajin selalu. Jika selepas 15 minit masih tiada isyarat udang, ini bermakna kawasan tersebut tidak sesuai untuk pancingan udang dan perlu beredar ke tempat lain.

 

 

 

Sebaiknya umpan perlulah divariasikan dengan melontar joran dalam kedudukan berbeza iaitu balingan jauh, tepi, depan, belakang dan juga di bawah bot.

 

FAHAMI GETUAN UDANG GALAH

IKLAN

 

Perlu diingat, memancing udang galah ada kalanya tidak mendapat respon seperti mana anda memancing ikan.

Kadang-kadang memakan umpan tanpa menunjukkan sebarang gerakan. Ada juga yang menyambar dengan kasar seperti ikan.

 

Tip & Trik Menjenggo Dari Otaimer

 

Bahkan ada yang menarik umpan dengan keadaan separuh malu. Apa yang perlu ada ketahui lagi ialah, sambaran yang kecil dan perlahan tidak semestinya udang kecil dan sambaran yang kasar dan kuat tidak semestinya udang besar.

 

Jangan terkejut, kononnya bila anda mahu melihat sama ada umpan ada atau tidak, ketika separuh karauan kekili dilakukan, tiba-tiba sahaja hujung rod anda digetu kuat isyarat sang jenggo telah menelan umpan anda.

 

SEWA BOT

 

Kebanyakan spot memancing terkenal di negara kita memang ada menyediakan khidmat sewaan (harga cukup berpatutan) bot dan enjin, bot sahaja (enjin sendiri).

 

Hanya perlu bawa sendiri bot berkenaan. Jika anda masih baru dalam hobi ini, tanyalah dan berkenalanlah dengan mereka yang arif dan pakar memancing udang galah.

IKLAN

 

Tip & Trik Menjenggo Dari Otaimer

 

SOAL KESELAMATAN

 

Walaupun memancing udang galah dianggap tidak terlalu mencabar, soal keselamatan perlu sentiasa dititikberatkan.

Pakailah jaket keselamatan ketika berada di dalam bot. Begitu juga dengan pendayung yang perlu sentiasa ada di dalam bot.

 

Untuk pengetahuan, pancingan udang galah pada waktu malam sebenarnya lebih galak, namun memerlukan lebih ketelitian kerana pada malam hari pandangan mata amat terhad. Selain lampu suluh, parang juga hendaklah sentiasa dibawa.

Serangan nyamuk dan agas, perkara yang perlu anda hadapi, gunakan losyen penghalau nyamuk, ubat nyamuk, baju lengan panjang, lampu kepala, baju hujan dan sebagainya.

 

 

Tip & Trik Menjenggo Dari Otaimer

 

Memancing pada malam hari juga terdedah dengan binatang berbisa seperti ular. Berhati-hati jika anda memancing di bawah pokok. Sebaiknya jika lokasi memancing udang galah itu agak berbahaya, jauh dari penempatan, sebaiknya batalkan hasrat anda.

IKLAN

 

Memancing udang galah juga tidak terlepas daripada gangguan seperti umpan terlebih dahulu dimakan oleh anak-anak ikan. Sila berhati-hati melepaskan mata kail jika umpan terkena ikan yang berduri tajam. Jika terkena ular air, potong sahaja perambut tersebut.

 

PERINGATAN

 

Bercakap soal udang galah, tidak dinafikan memang terdapat hubungannya dengan reptilia bergelar sang buaya.

Apa yang penting ketika berada di dalam bot, mulut jangan cabul. Begitu juga dengan mata dan telinga perlu sentiasa peka memandang dan mendengar keadaan sekeliling.

 

Dalam soal memancing, soal semangat setia kawan hendaklah diutamakan. Sentiasa muhasabah diri dan bersyukur dengan rezeki pemberian Allah.

Jika anda memancing secara berseorangan atau berdua, maklumkanlah pemergian anda kepada keluarga. Jika trip ramai-ramai bersama rakan, patuhilah arahan ketua yang dilantik.

 

Tip & Trik Menjenggo Dari Otaimer

 

Untuk pemancing baru, jangan segan minta tunjuk ajar daripada mereka yang berpengalaman dan kaki pancing yang sudah biasa janganlah lokek memberi tunjuk ajar dan nasihat.

 

Apa pendapat anda? Sudi2kanlah share artikel ini

 

lagi panduan memancing udang galah… ↓↓↓

 

Panduan penting memancing udang galah

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI